Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

ONLINE - College Een uitzonderlijke Madonna

Martijn Pieters over kunstenaar Fouquet en zijn mecenas Chevalier

Etienne Chevalier (ca. 1400-1474) werkte zich in dienst van de Franse koningen Karel VII en Lodewijk XI op tot Trésorier de France: een hoge ambtelijke positie die hem toegang verschafte tot de hofkunstenaar van de Franse koningen, Jean Fouquet (ca. 1415-ca. 1478). Rond het midden van de 15de eeuw maakte de boekverluchter en schilder voor Chevalier zowel een bijzonder diptiek, als één van de meest kostbare en bijzondere Franse getijdenboeken uit de 15de eeuw.De oorspronkelijk 52 miniaturen werden in de vroege 18de eeuw door een kunsthandelaar uit het boek gesneden en zijn daardoor verspreid over een aantal collecties in Groot-Brittannië, New York en Parijs. Het grootste gedeelte van de 52 miniaturen bevindt zich in het Musée Condé te Chantilly.

De miniaturen getuigen niet alleen van een geschilderde rijkdom door het gebruik van kostbare materialen, maar ook van kennis van de nieuwste artistieke ontwikkelingen in Italië. Opvallend is ook dat veel van de Bijbelse taferelen zich afspelen in het 15de-eeuwse Parijs en omgeving. Voor zijn graf in de kerk in zijn geboortestad Melun besteldeChevalier een diptiek met een nog steeds uitzonderlijke voorstelling van Maria met kind.

Tijdens het college zal kunsthistoricus Martijn Pieters beide voorwerpen, het diptiek en het getijdenboek, uitgebreid bespreken. 

  • U volgt het college live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
  • Het bijwonen van het college kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Tijdens het college ziet u de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien.
  • U ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van het ONLINE college een link waarmee u het college via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.


Praktische informatie

Shopping cart icon € 32,50
Clock icon Duur: 2 uur
Martijn Pieters
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Online
Zoom
zaterdag 30 januari 2021
11:00 tot 13:00
Martijn Pieters
Online
Zoom
donderdag 11 februari 2021
11:00 tot 13:00
Martijn Pieters

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

David Michelangelo

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!