Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

ONLINE - College De impact van kunstgeschiedschrijving

Maarten van 't Klooster vertelt u over de interpretatie van meesters van weleer

Door een paar verschillende, invloedrijke auteurs veranderde in de negentiende eeuw het beeld van de kunstgeschiedenis. De reputatie van verschillende kunstenaars kreeg een enorme opsteker. Rembrandt van Rijn, Frans Hals, Leonardo da Vinci en Johannes Vermeer hebben allemaal hun hedendaagse reputatie te danken aan deze negentiende-eeuwers.

Ook in de kunstproductie heeft hun vernieuwde waardering grote gevolgen gehad. Kunstenaars als Gustave Courbet en Édouard Manet pasten hun verftoets aan na het werk van Frans Hals te zien, en de etsen van Rembrandt waren een eyeopener voor prentmakers in de negentiende eeuw. Na eeuwen waarin Rafaël als de meest volmaakte kunstenaar van de renaissance werd gezien, groeide Leonardo’s reputatie vanaf het begin van de negentiende eeuw in de richting zoals wij die nu kennen. De intellectueel gecomponeerde landschappen uit de neoklassieke kunst maakten plaats voor de ‘eerlijke’ landschappen van Jacob van Ruisdael als inspiratie voor negentiende-eeuwse landschapsschilders.

In deze lezing komen de reputaties van verschillende kunstenaars aan bod, en hoe de geschiedenis van de kunstgeschiedschrijving radicaal veranderde door te kijken naar het verleden. Ook ziet u hoe de kunstproductie veranderde door deze nieuwe blik op de kunstgeschiedenis. 

  • U volgt de lezing live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
  • Het bijwonen van de lezing kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Tijdens de lezing ziet u de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien.
  • U ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van de ONLINE lezing een link waarmee u de lezing via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 32,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

David Michelangelo

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!