Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

ONLINE - College De filosofie van Stanley Kubrick

De cineast van de 20e eeuw

De Amerikaanse filmregisseur Stanley Kubrick (1928-1999) is één van de meest geprezen regisseurs in de geschiedenis van de film. Hij staat bekend als veeleisend perfectionist die een geheel eigen visie in dertien langspeelfilms tussen 1953 en 1999 realiseerden. Zijn bekendste films zijn 2001: A Space Odyssey, The Shining, Barry Lyndon en A Clockwork Orange. Deze films worden gekenmerkt door realisme, zwarte humor, een unieke cinematografie, hypnotiserende muziek en epische decors.

Kubrick zijn cinema vertelt iets over alles: oorlog, liefde, zingeving, geschiedenis en de toekomst. En toch, hoe divers deze thema’s ook mogen zijn, is het oeuvre als geheel genomen vrij coherent. Het brengt de verschillende kanten van het leven onder in een rijke en complexe filosofische visie. Een perspectief dat dicht bij de filosofische stroming van het existentialisme staat, met als uitgangspunt een vrije en eenzame mens tegenover een onverschillig universum.

In dit college verkent u samen met filosoof en filmwetenschapper Flore Lutters Kubrick’s cinematografisch existentialisme door een beschouwing van een aantal kernscènes uit zijn belangrijkste films. U maakt zo kennis met zijn filmisch denken met beeld, geluid en de montage. Het college biedt aanknopingspunten en inspiratie om vervolgens zelfstandig Kubrick zijn films vanuit een filosofisch perspectief te gaan (her)bekijken.

Kijkt u mee naar de eigenzinnige blik van Kubrick en de samenhang met het existentialisme? 

  • U volgt dit college live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
  • Het bijwonen van de lezing kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Tijdens de lezing ziet u de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien.
  • U ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van de ONLINE lezing een link waarmee u de lezing via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.


Praktische informatie

Shopping cart icon € 32,50
Clock icon Duur: 2 uur
Flore Lutters
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Online
Zoom
dinsdag 09 november 2021
20:00 tot 22:00
Flore Lutters

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!