Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

ONLINE - College De erfenis van Rogier

Martijn Pieters over de invloed van Van der Weyden op latere kunstenaars

In 1435 wordt Rogier van der Weyden (1399-1464) door de stad Brussel als stadschilder aangesteld en zal daardoor bepalend worden voor de schilderkunst in Brussel. Na zijn dood in 1464 wordt zijn stijl en iconografie door vele, vooral anoniem gebleven schilders voortgezet en verder ontwikkeld. Deze schilders met noodnamen als ‘de Meester van het Zicht op Sint Goedele’, ‘de Meester van Affligem’, ‘de Meester van de Barbaralegende’ en ‘de Meester van de Catherinalegende’ zijn lange tijd in de schaduw blijven staan van de bij naam bekende Vlaamse Primitieven.

Reden om deze schilders, die even goed veelal anoniem blijven, onder de belangstelling te brengen. Zo kan getoond worden hoeveel invloed de werken van Rogier inspiratie bleven voor deze schilders. Zij maakten regelrechte kopieën, namen gedeeltes van een compositie over of combineerde verschillende elementen tot een nieuwe voorstelling. De productie in het Brussel van de latere vijftiende eeuw moet immens geweest zijn. Overal in musea, groot en klein, en in de kunsthandel zijn schilderijen die duidelijk gebaseerd zijn op de voorbeelden van de grote meester. Dit online college door kunsthistoricus Martijn Pieters wordt een feest der herkenning!

  • U volgt de lezing live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
  • Het bijwonen van de lezing kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Tijdens de lezing ziet u de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien.
  • U ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van de ONLINE lezing een link waarmee u de lezing via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 32,50
Clock icon Duur: 2 uur
Martijn Pieters
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Online
Zoom
woensdag 21 april 2021
20:00 tot 22:00
Martijn Pieters

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!