Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Lezing Mode in de IJzeren Eeuw

Over schapenboutmouwen en hoepelrokken: Mode uit het Rijksmuseum in Ons’ Lieve Heer op Solder

De negentiende eeuw was een turbulente tijd vol verandering, ook voor de mode! De industriële revolutie bracht talloze innovaties met zich mee. Dit zorgde voor allerlei nieuwe snufjes en versnelde de productie van kleding. Hierdoor konden trends elkaar steeds sneller opvolgen en werd de laatste mode bereikbaar voor de groeiende middenklasse. Deze nieuwe rijken hielden zich net als de adel aan strikte regels, voor elke gelegenheid was wel een bepaalde japon, mantel of hoed. Daarnaast zien we de opkomst van de modeontwerper, het warenhuis en de confectiemode. Allemaal ontwikkelingen die de modewereld van vandaag de dag vorm hebben gegeven.

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder laat een selectie zien van negentiende-eeuwse jurken uit de collectie van het Rijksmuseum. Een deel hiervan is zelfs nog nooit eerder te zien geweest en is speciaal voor de tentoonstelling op de pop gezet. Hierbij is veel aandacht besteed aan de juiste silhouetten die werden bepaald door hoepelrokken en korsetten.

Aan de hand van deze en andere voorbeelden wordt in deze online lezing door mode-en kunsthistorica Birthe Weijkamp een beeld geschetst van de damesmode van de Victoriaanse tijd! Van de schapenboutmouw via de crinoline tot de tournure mode aan het einde van de eeuw. Om het plaatje compleet te maken worden tijdens de lezing ook de kapsels en accessoires uitgelicht aan de hand van modeprenten en foto’s uit de tijd. 

  • De tentoonstelling Mode uit het Rijksmuseum in huis is te zien tot en met 7 november in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam.
  • Prijs is exclusief entree tot het museum. Gratis met Museumkaart.
  • Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is uitsluitend toegankelijk met een ticket, die u vooraf dient te boeken (gratis tickets als u museumkaarthouder bent). Zie voor verdere informatie de website van het museum
  • De maximale groepsgrootte is aangepast volgens de richtlijnen van het RIVM.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 18,00
Clock icon Duur: 1 uur
Birthe Weijkamp
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Amsterdam
Ons' Lieve Heer op Solder
woensdag 20 oktober 2021
11:00 tot 12:00
Birthe Weijkamp

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!