Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Lezing Huismusea van Amsterdam

Historische sensatie aan de keukentafel

Amsterdam telt ruim twintig museumhuizen waar ooit Amsterdammers woonden, werkten en lief en leed deelden. We kennen allemaal het Anne Frankhuis en het Rembrandthuis. In deze lezing gaan we ‘binnenkijken’ bij een aantal andere pareltjes. Ze verschuilen zich achter deuren waar je misschien vaak langsgelopen bent zonder enig vermoeden van de wereld aan verhalen die erachter ligt. 

Froukje Wattel, auteur van Huismusea van Amsterdam deelt graag haar fascinatie voor huismusea. Wat maakt een huismuseum anders dan een traditioneel museum? Gaat het om het besef dat je in beroemde voetstappen treedt? Of om het gevoel van historische sensatie (zoals de beroemde Huizinga het noemde)? Even het gevoel hebben in andere tijden te verkeren. Net als bij deze lezing, waarbij je kan wegdromen bij een feestelijk gedekte eettafel in een fraai grachtenpand of rond kan dwalen in een eeuwenoude keuken. Maar ook de gewone Amsterdammer komt aan bod, die in een arbeiderswoning of een minuscule krotwoning woonde.

Benieuwd welke (soorten) huismusea er in Amsterdam zijn? Je maakt kennis met de bekende én onbekende parels van de stad, want sommigen kennen zelfs de meeste Amsterdammers niet! Je kijkt binnen in een van de oudste huizen van de stad met een prachtige schuilkerk op zolder. En in het grachtenhuis dat nu Kattenkabinet is. Je bent te gast bij beroemde stadgenoten zoals schrijver Harry Mulisch en negentiende-eeuwse kunstverzamelaars Willet-Holthuizen. Kortom, van grachtenpand tot krotwoning en van onderduikadres tot naoorlogse modelwoning.

  • De lezing vindt plaats in de Jacob de Witzaal, vernoemd naar de beroemde achttiende-eeuwse schilder Jacob de Wit (1695-1754) en de originele plafondschilderingen die te zien zijn in de zaal.
  • Je kan t/m 12 mei de lezing incl. boek (t.w.v. 27,50) bestellen voor €38,-. Het boek wordt voorafgaand aan de lezing aan je uitgereikt.
  • De lezing exclusief boek kost €18,50.

Sta je ingeschreven voor een activiteit in een zaal op locatie?

  • Je ontvangt uiterlijk 7 dagen voor aanvang per e-mail je bewijs van deelname met informatie over de locatie.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 18,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!