Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Lezing Het Meesterwerk van 2019 in De Nieuwe Kerk

Luca Giordano’s Sint Michaël 

Meesterwerken die bijna nooit worden uitgeleend omdat ze te kwetsbaar zijn of een publiekslieveling van het museum. Maar ieder jaar is er voor een korte periode zo’n meesterwerk tijdelijk te bewonderen in De Nieuwe Kerk. Dit jaar is het de beurt aan Luca Giordano’s Sint Michael (ca. 1633). Schrijf u nu in voor de lezing door kunsthistorica Mariska Doesburg over het Meesterwerk van 2019 in De Nieuwe Kerk. U maakt kennis met Giordano, een van de grote namen van de Italiaanse barok, zijn indrukwekkende oeuvre en het imposante werk Sint Michaël.

De devote Luca Giordano (1634-1705) had in de Kerk een zeer belangrijke opdrachtgever. Het werk SintMichaël  maakte hij vermoedelijk als altaarstuk. Het is onderdeel van een indrukwekkend oeuvre van maar liefst 1200 werken. De Italiaanse barokschilder stond bekend als ‘Luca Fa Presto’ (Luca, werk snel) en hij had het talent om in slechts 24 uur een altaarstuk te schilderen.

SintMichaël bevindt zich in de collectie van de Gemäldegalerie in Berlijn. Omdat er in Nederland niet veel werken van Giordano te zien zijn is dit een unieke gelegenheid om het werk in het echt te bewonderen. Voordat u dat doet, kunt u luisteren naar de inleidende lezing van kunsthistorica Mariska Doesburg.

Achtste editie Meesterwerk
Eerdere Meesterwerken waren De Heilige Familie van Rembrandt (2011), Andy Warhols The Last Supper (pink) (2012), Francis Bacons triptiek In Memory of George Dyer (2014), Tristan’s Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall) / Fire Woman van Bill Viola (2015), Marc Chagalls Calvary (2016), Pentecostés van El Greco (2017) en Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints) van Jeff Koons (2018).


Excl. entree museum, korting op entree met Museumkaart

Praktische informatie

Shopping cart icon € 18,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

 • Lezing Michiel de Ruyter in Het Scheepvaartmuseum

  Michiel de Ruyter is ongetwijfeld de bekendste zeeheld uit de Nederlandse geschiedenis. Hij wordt algemeen beschouwd als de grootste admiraal van zijn tijd. De Ruyter is vooral bekend door de belangrijke rol die hij heeft gespeeld in de eerste drie Engels-Nederlandse Oorlogen. Vooral zijn gewaagde actie tegen de Engelsen bij Chatham is beroemd. Maar voordat De Ruyter in 1652 definitief in dienst van de Admiraliteit trad, bevoer hij de wereldzeeën als kaperkapitein, walvisvaarder, schout-bij-nacht en koopvaarder.  Tijdens deze verdiepende lezing laat historicus Dionijs de Hoog u kennis maken met deze slimme en succesvolle zeeheld. U hoort hoe De Ruyter zich heeft kunnen opwerken van hoogbootsmansjongen tot luitenant admiraal. In het Scheepvaartmuseum loopt u in zijn voetsporen (vroeger ’s lands zeemagazijn) en kunt u zijn woonhuis aan de Prins Hendrikkade zien liggen. Bestel het boek zonder verzendkosten Bestel nu ook de roman over Michiel de Ruyter.Voor €18,95 te bestellen bij de Vrije Academie. Indien u de lezing én het boek samen bestelt betaalt u géén verzendkosten. (excl. entree tot het museum, Museumkaart geldig)

  • € 22,50
  Bekijk meer
 • Lezing Hubert de Givenchy

  Hubert de GivenchyDe Franse couturier Hubert de Givenchy is een van de grote modeontwerpers van de twintigste eeuw die in dezelfde tijd werkzaam was als Christian Dior en Cristóbal Balenciaga, en is een levende legende in de geschiedenis van de haute couture. Zijn werk omvat de tijdspanne van een halve eeuw, van de opening van Maison de Givenchy in 1952 tot zijn terugtreden bij het modehuis in 1995. Daarnaast zal de lezing deels gewijd zijn aan de bijzondere vriendschap en samenwerking met Audrey Hepburn. Zelf zei ze over de creaties van De Givenchy: “Givenchy’s clothes are the only ones I feel myself in. He is more than a designer, he is a creator of personality”. Tijdens de Vrije Academie lezing brengt docent Carien Kanters de esperit en de tijdloze schoonheid van de creaties van Hubert de Givenchy tot leven en staat zij stil bij de bijzondere band tussen couturier en actrice.

  • € 17,50
  Bekijk meer
 • Lezing de mecenas en de 'verversbaas'

  De overeenkomst tussen Helene en Bart leidde tot een imposante verzameling Van der Lecks: 42 schilderijen en zo’n 400 tekeningen. De tentoonstelling laat zien hoe het oeuvre van Bart van der Leck zich ontwikkelt, soms gestuurd door de moeizame maar ook spannende verhouding tussen beschermvrouw en protegé en soms door de artistieke uitwisseling en discussie met zijn De Stijlcollega’s. Benieuwd naar deze veelzijdige kunstenaar? Docent Eva Kramer geeft een inleidende lezing bij de tentoonstelling.   De mecenas en de 'verversbaas' | 14 oktober 2017 t/m 2 april 2018 | Kröller-Müller Museum, Otterlo Excl. entree tot het museum. Korting op entree met Museumkaart.

  • € 17,50
  Bekijk meer
 • Lezing Miró & CoBrA

  Kunstvernieuwer Miro laveert tussen abstract en figuratief. Hij experimeneert met vormen, materialen en technieken en weet zo tot een  heel eigen poëtische beeldtaal te komen met felle kleuren, grote gebaren en ongewone vormen die tegelijk herkenbaar als vervreemdend zijn. Het is deze speelse en onderzoekende houding die de CoBrA kunstenaars aanspreekt en ook zij sluiten zich aan in het grote experimentele spel. Deze lezing onderzoekt de samenhang tussen Miró en CoBrA en probeert de diepere drijfveer en de geheimen van deze experimentele benadering te achterhalen. Miró & CoBrA. Experimenteel spel verkent voor het eerst de relatie tussen Joan Miró (1893-1983) en CoBrA (1948-1951). Het toont een gedeelde speelse en poëtische houding, die de basis vormt voor de kunst van Joan Miró en voor de kunst van de Cobra kunstenaars. De topstukken van Miró die u absoluut niet mag missen zijn onder meer Paysage (1927) uit het Guggenheim Museum in New York, maar ook Figures and Birds (1934-36) uit de Scottish National Gallery of Modern Art.    Miró & CoBrA. Een experimenteel spel | 10 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016 | Cobra Museum voor Moderne Kunst, Amstelveen Excl. entree museum, korting op entree met Museumkaart

  • € 17,50
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.