Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Lezing Het geheim van de Middeleeuwen

Het geheim van de Middeleeuwen in gouddraad en zijde.

Brak er brand uit in een middeleeuwse kerk, dan werden de misgewaden als eerste in veiligheid gebracht. Deze pronkstukken, gemaakt van goudbrokaat, fluweel en zijde, waren meer waard dan welke miskelk of monstrans ook. De materialen werden geïmporteerd uit Italië, de motieven geborduurd door vakmensen. Het borduren van het kleinste heiligenfiguurtje duurde minstens een week. Een liturgische gewaad was het summum van ambachtelijke perfectie. Het Museum Catharijneconvent toont dit voorjaar de tentoonstelling Het geheim van de Middeleeuwen, met een fonkelende collectie middeleeuwse kerkgewaden van geliefde 'ontwerpers' als de Meester van Alkmaar en Jacob Cornelisz van Oostsanen. Waar leerden zij het vak? Wie waren hun opdrachtgevers? Wat is de symboliek achter de geliefde figuren en motieven? U hoort alles over de cultuur rondom kerkgewaden in de lezing van Paula Hertogh.

Meer over Het geheim van de Middeleeuwen? Loop langs de hoogtepunten van de tentoonstelling tijdens de Rondleiding Het geheim van de Middeleeuwen in het Catharijneconvent.

Bestel het boek zonder verzendkosten

Bestel nu ook het boek Middeleeuwse borduurkunst uit de Nederlanden samen met de lezing en betaal géén verzendkosten. Voor €34,95 te bestellen bij de Vrije Academie.


Excl. entree museum, korting op entree met Museumkaart

Praktische informatie

Shopping cart icon € 17,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

 • Rondleiding Aardse paradijzen in oost en west

  Middeleeuwse tuinen. Aardse paradijzen in oost en west | 3 mei t/m 1 september | Rijksmuseum van Oudheden, Leiden Excl. entree tot het museum. Korting op entree met Museumkaart.

  • € 22,50
  Bekijk meer
 • Lezing Cartografie en Curiosa

  Cartografie & Curiosa | opent 10 mei 2019 | Het Scheepvaartmuseum, AmsterdamLezing is exclusief entree tot het museum. Korting op entree met Museumkaart.

  • € 18,00
  Laatste Kans
 • Rondleiding Paleis Soestdijk

  Paleis Soestdijk is het Paleis van de collectieve herinnering: het defilé op Koninginnedag! Hoewel het Paleis ruim 70 jaar het woon- en werkpaleis van de Koninklijke familie is geweest heeft het een veel langere geschiedenis. Al in de zeventiende eeuw werd het Paleis aangelegd, op de dijk naar Soest. Diverse bewoners met diverse verhalen, maar ook vele verbouwingen en uitbreidingen leiden tot wat het Paleis nu is. Graag nemen wij u mee op een wandeling langs de beroemde rododendrons in de tuin, het exterieur van het eeuwenoude gebouw en natuurlijk langs het interieur. Een deel van de collectie van de Koninklijke bewoners is nog aanwezig, waardoor de sfeer van weleer zeker nog te proeven is!     Prijs is e​​xclusief entree Paleis Soestdijk à € 13,50 p.p.    

  • € 25,00
  Bekijk meer
 • Studiedag Grand Tour

  Naast een culturele reis is de grand tour ook een persoonlijke ontdekkingstocht, een vormende levensfase – vergelijkbaar met die van alle jongeren die zonder ouderlijk toezicht de wereld verkennen. Waar sliepen de grand tourists? Hoe lang waren ze onderweg? Waren er ook vrouwen die de grote trip ondernamen? Aan de hand van dagboekverslagen leert u de praktische kant van de soms jaren durende onderneming kennen. Prijs is exclusief koffie/thee & lunch; inclusief digitale hand-out

  • € 54,00
  Zomeractie
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.