Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Lezing de mecenas en de 'verversbaas'

Helene Kröller-Müller & Bart van der Leck.

De vrouw achter het Kröller-Müller Museum was behalve verzamelaar ook mecenas van de avant-garde. Tussen 1912 en 1918 steunde Helene Kröller-Müller Bart van der Leck in ruil voor het recht op eerste koop van zijn werk. Zij noemde hem een 'nog veelzijdiger, krachtiger kunstenaar dan Mondriaan'. Toch worstelde Helene aanvankelijk met de verregaande abstraheringen in zijn werk, zo blijkt uit hun correspondentie uit 1916. Precies in dat jaar voerde Van der Leck verhitte discussies met Piet Mondriaan en Theo van Doesburg, vereenvoudigde hij de vorm in zijn schilderijen en versoberde hij zijn kleurenpalet. De lezing bij de tentoonstelling De mecenas en de 'verversbaas' toont hoe Bart van der Leck zowel door zijn beschermvrouw als door zijn radicale collega's als kunstenaar gevormd is.

De overeenkomst tussen Helene en Bart leidde tot een imposante verzameling Van der Lecks: 42 schilderijen en zo’n 400 tekeningen. De tentoonstelling laat zien hoe het oeuvre van Bart van der Leck zich ontwikkelt, soms gestuurd door de moeizame maar ook spannende verhouding tussen beschermvrouw en protegé en soms door de artistieke uitwisseling en discussie met zijn De Stijlcollega’s.

Benieuwd naar deze veelzijdige kunstenaar? Docent Eva Kramer geeft een inleidende lezing bij de tentoonstelling.

De mecenas en de 'verversbaas' | 14 oktober 2017 t/m 2 april 2018 | Kröller-Müller Museum, Otterlo


Excl. entree tot het museum. Korting op entree met Museumkaart.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 17,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

 • Rondleiding Paleis Soestdijk

  Paleis Soestdijk is het Paleis van de collectieve herinnering: het defilé op Koninginnedag! Hoewel het Paleis ruim 70 jaar het woon- en werkpaleis van de Koninklijke familie is geweest heeft het een veel langere geschiedenis. Al in de zeventiende eeuw werd het Paleis aangelegd, op de dijk naar Soest. Diverse bewoners met diverse verhalen, maar ook vele verbouwingen en uitbreidingen leiden tot wat het Paleis nu is. Graag nemen wij u mee op een wandeling langs de beroemde rododendrons in de tuin, het exterieur van het eeuwenoude gebouw en natuurlijk langs het interieur. Een deel van de collectie van de Koninklijke bewoners is nog aanwezig, waardoor de sfeer van weleer zeker nog te proeven is!     Prijs is e​​xclusief entree Paleis Soestdijk à € 13,50 p.p.    

  • € 25,00
  Volgeboekt
 • Lezing Let's Dance in Gemeentemuseum Den Haag

  • € 18,00
  Bekijk meer
 • Rondleiding Symboliek in het Mauritshuis

  Jan Steen, Gabriel Metsu en Johannes Vermeer zijn zeventiende eeuwse meesters die hun schilderijen vullen met symboliek, maar ook de oudere stukken in het Mauritshuis zoals De Bewening van Rogier van der Weijden, en zelfs de Gouden Zaal leveren genoeg uitdaging voor deze iconografische ontdekkingstocht. Gaat u mee? Excl. entree museum, korting op entree met Museumkaart

  • € 25,00
  Bekijk meer
 • Filosofische rondleiding Stedelijk Museum

  Filosoferen over kunst begint vaak met een onderzoek naar de vraag waarom iets kunst is. Moet een kunstwerk de werkelijkheid weergeven, een gevoel overdragen of moet het ons aan het denken zetten? Volgens docent Arthur d’Ansembourg, filosoof, leent elk kunstwerk zich voor een filosofische benadering maar zijn keuze valt op klassiekers van onder anderen Cézanne, Kirchner, Matisse, Newman. Aan de hand van de ideeën van denkers als Nietzsche, Hegel, Bergson en Lyotard filosoferen hij en u in het Stedelijk over het werk van deze en andere kunstenaars. Bestel het boek Er zit iets achter zonder verzendkosten D’Ansembourg publiceerde onlangs zijn boek Er zit iets achter over filosofie en kunst (€44,95), waarin hij aan de hand van kunstwerken laat zien hoe filosofen nadenken over kunst. Bestel het boek samen met de rondleiding en betaal géén verzendkosten! Excl. entree museum, korting op entree met Museumkaart

  • € 22,50
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.