Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Korte collegereeks Midden-Oosten

Een complex labyrint

T.E. Lawrence (1888-1935) kennen wij als een van de meest iconische figuren uit het begin van de twintigste eeuw. Zijn leven is het onderwerp geweest van films, biografieën, verschillende toneelstukken en ontelbare artikelen, monografieën en proefschriften. Zijn eigen oorlogsherinneringen, Seven Pillars of Wisdom, worden bijna een eeuw na de eerste publicatie nog altijd gelezen. Het boek en de film van ‘Lawrence of Arabia’ vormen de rode draad van deze collegereeks. In vier colleges loodst de docent u mee door het labyrint van het Midden-Oosten. De docent vertelt over de opkomst en ondergang van het Ottomaanse Rijk, neemt u mee naar de periode van de Franse- en Britse overheersing, ontrafelt de ingewikkelde constellatie van volken, staten, radicalen en fundamentalisten en eindigt bij de Arabische wereld als speelbal van het Westen.

Tijdens de collegereeks komen de volgende onderwerpen aan bod:

1. De opkomst en ondergang van het Ottomaanse Rijk
Het huidige Midden-Oosten is een ingewikkelde constellatie van volken en staten die elkaars grenzen of bestaansrecht betwisten wat al geleid heeft tot een aantal bloedige oorlogen en burgeroorlogen. Het ziet er niet naar uit dat aan deze situatie snel een eind zal komen. Soms dringt het gevoel op dat 'het altijd zo geweest is en altijd wel zo zal blijven'. In dit eerste college zullen we zien dat het is niet altijd zo geweest.  

2. Franse- en Britse overheersing
In de loop van de negentiende eeuw kwam het Midden-Oosten steeds meer onder de invloed van koloniserende West-Europese landen te staan. Na de verovering van Egypte door Napoleon, brokkelde de invloed van het Ottomaanse Rijk als snel af. In 1914 koos het Ottomaanse Rijk de zijde van de Duitsers, een historische vergissing zoals later zou blijken.

3. Over conservatieven, radicalen en fundamentalisten
Al sinds jaar en dag zweren de Egyptenaren trouw aan één persoon, of die nu farao of president heet. De ‘moderne farao’s’ komen aan bod: Gamal Abdel Nasser, Anwar Sadat en Hosni Mubarak.

4. De Arabische wereld als speelbal van het Westen
Sinds olie de brandstof is geworden van de wereldwijde economie hebben met name Westerse landen er alles aangedaan hun invloed in het Midden-Oosten nog verder te vergroten. Daarbij steunden zij regimes in deze broeierige regio. Twee golfoorlogen hebben het geopolitieke landschap ingrijpend veranderd.

  • 4 hoorcolleges
  • Geen syllabus beschikbaar

Praktische informatie
Shopping cart icon € 129,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!