
Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en het Allard Pierson Museum in Amsterdam vertellen het fascinerende verhaal van de Etrusken. Uitgangspunt van deze dubbeltentoonstelling is de unieke gelijkwaardigheid tussen man en vrouw in deze 3000 jaar oude cultuur. In Leiden komt de Etruskische vrouw aan bod, in Amsterdam staat de Etruskische man centraal. Tijdens de lezing komt u alles te weten over dit mysterieuze volk dat zijn sporen heeft achtergelaten in onze kunstgeschiedenis. Prijs:
De Etrusken vormden tussen de zevende en vijfde eeuw voor Christus, dus ruim voor de komst van de Romeinen, een hoogst ontwikkelde beschaving aan de Tyrrheense Zee. In dit deel van Italië (Toscane en Umbrië) zijn nog vele graven te zien van deze beschaving. Het was een volk met een eigen taal en cultuur. Ook waren zij zeer geëmancipeerd. Vrouwen deden in maatschappelijk, cultureel en religieus opzicht niet voor mannen onder. Er zijn vele aanwijzingen dat de Etruskische vrouw meer rechten bezat dan bijvoorbeeld de vrouwen in het oude Griekenland. Zo zijn er op de wandschilderingen van de Tombe van de Tweespannen (ca. 490-480 v.Chr.) in Tarquinia sportwedstrijden afgebeeld, waarbij op de ‘eretribune’ ook een vrouw te zien is. Zoiets was in het oude Griekenland uitgesloten.
De Etruskische vrouwen, priesteressen en godinnen, hun bijzondere maatschappelijke positie maar ook hun rol als moeder en echtgenote, hun schoonheidsidealen, mode en juwelen staan centraal in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De Amsterdamse expositie belicht de Etrusken vanuit een mannelijk perspectief, met veel aandacht voor de rijkdom en handelsgeest, het machtsvertoon en het oorlogsgeweld van krijgsheren, priesters en prinsen. Vondsten uit rijke prinsen- en prinsessengraven in Italië tonen verfijnde gouden sieraden en bronzen wapens, maar ook beelden van goden en godinnen, de voor de Etrusken zo typerende asurnen, veelkleurige fresco’s en rijk versierd aardewerk. De lezing in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden zorgt voor de nodige verdieping waardoor u gewapend met meer kennis naar de tentoonstelling gaat.
Prijs: <@prijs@>
(Excl. entree tot het museum)
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.