Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Dresden, het Florence van het noorden

Zevendaagse reis onder leiding van Martijn Pieters

Zodra de bus vertrekt bent u op reis met kunsthistoricus Martijn Pieters. U doet al snel het historische Maagdenburg aan: één van de belangrijkste steden van het Heilige Roomse Rijk met de Gotische Dom en het oudste gebouw van de stad, het Onze-Lieve-Vrouwenklooster. Om Dresden en zijn ruim 800-jarige geschiedenis goed in de vingers te krijgen neemt Martijn u mee naar oude, nieuwe, wederopgebouwde en verwoeste gebouwen. Zo is er aandacht voor de barokke pracht van paleiscomplex De Zwinger en de Frauenkirche. Samen brengt u een uitgebreid bezoek aan de Gemäldegalerie Alte Meister. Hier huist een verbluffende collectie van renaissancekunst, Italiaanse barok, Vlaamse Primitieven en Hollandse Meesters. U staat oog in oog met onder meer Rafael, Van Eyck, Dürer en Rembrandt en de Duitse romantiek van Caspar David Friedrich. Ook is er aandacht voor de expressionisten uit Dresden, beter bekend als Die Brücke. De oude stad van Dresden met een wirwar van kleine straatjes met wijnlokalen, winkeltjes en restaurants wordt uiteraard ook niet overgeslagen. Kortom, er is veel te zien in het Florence van het Noorden! 

PROGRAMMA (wijzigingen voorbehouden)

dag 1, ma 21-09 Vroeg vertrek per touringcar vanuit Utrecht naar Dresden. Onderweg maken we een stop in de stad Maagdenburg, eens de residentie van Otto I. Een korte stadswandeling leidt ons langs de Liebfrauenkirche en het Hundertwasserhaus. Uiteraard brengen we ook een bezoek aan de Dom. In de vroege avond bereiken we Dresden.

dag 2, di 22-09 Vandaag maken we voor het eerst kennis met de stad en haar geschiedenis, te beginnen bij de Zwinger, een imposant barok paleiscomplex. Rond de binnenplaats staan verschillende paviljoenen, die nu dienstdoen als museum. Hoogtepunt is de Semperbau met de Gemäldegalerie Alte Meister. Dit museum bevat een grote schilderijencollectie, waaronder de beroemde Sixtijnse Madonna van Rafaël. We bezichtigen vandaag ook de beroemde Frauenkirche. Bij de restauratie van de kerk is veel materiaal van de oorspronkelijke kerk uit de achttiende eeuw gebruikt.

dag 3, wo 23-09 In de ochtend rijden we naar het nabijgelegen Meissen, bekend om het beroemde porselein. Op de kenmerkende burchtheuvel vinden we de Albrechtsburcht en de meer dan duizend jaar oude Dom, uitkijkend over de oude binnenstad en de rivier de Elbe. Terug in Dresden bezoeken we het Residenzschloss. In deze voormalige residentie van de keurvorsten en koningen van Saksen bewonderen we de beroemde schatkamer, het Neues Grünes Gewölbe.

dag 4, do 24-09 Dagexcursie naar Leipzig. We maken een uitgebreide stadswandeling om deze veelzijdige stad te leren kennen. Vanaf de markt zien we het zestiende-eeuwse Altes Rathaus, een van de mooiste voorbeelden van renaissancearchitectuur in Europa, en de Alte Waage. Vervolgens lopen we naar de belangrijkste kerken: de Nikolaikirche, het startpunt van de vreedzame revolutie en van de Montagsdemonstrationen die Die Wende van 1989 in gang zetten, en de Thomaskirche, waar de muzikale grootheid Johann Sebastian Bach als organist aan verbonden was. Tijdens onze wandeling ontdekken we ook passages, hofjes en het voormalige beursgebouw, ware architecturale pareltjes. In de middag is er tijd voor het Museum der bildenden Künste met kunst vanaf de vijftiende eeuw tot nu. We zien werken van onder anderen Frans Hals, Caspar David Friedrich, Max Liebermann en Max Klinger.

dag 5, vr 25-09 We maken een boottocht over de Elbe naar het slot Pillnitz, een voormalig keurvorstelijk zomerverblijf. Het paleis is omgeven door een prachtig slotpark met onder meer een Engelse en een Chinese tuin. Na de lunch rit per touringcar terug naar Dresden. Na een bezoekje aan de Brühlsche Terrassen gaan we naar de Galerie Neue Meister, met een collectie negentiende- en twintigste-eeuwse kunst.

dag 6, za 26-09 In het middeleeuwse stadje Freiberg staat de beroemde Dom, gewijd aan Maria. Het laatromaanse stenen portaal wordt ook wel de Gouden Poort genoemd en behoort tot de hoofdwerken van de dertiende-eeuwse Duitse beeldhouwkunst. In het middenschip vinden we een zeldzame combinatie van twee kansels, de zogenaamde Tulpenkansel en de Mijnwerkerskansel. Het rijkversierde koor kent een indrukwekkend plafond in de stijl van het Italiaanse maniërisme. In de middag bezoeken we de middeleeuwse Festung Königstein, spectaculair gelegen boven de oevers van de Elbe. Naast een belangrijke militaire vesting deed de burcht in de loop der jaren ook dienst als toevluchtsoord voor het hof van Dresden en als schatkamer voor de staat.

dag 7, zo 27-09 Op onze weg terug naar Utrecht stoppen we voor de middagpauze in Hannover, een stad die in de middeleeuwen tot bloei kwam, maar vooral bekend werd als de zetel van het Huis Hannover, het Koninklijk Huis van Groot-Brittannië en Ierland in de achttiende en de negentiende eeuw. De stad werd echter in de Tweede Wereldoorlog net als Dresden zwaar verwoest. Na de oorlog wierp de stad zich op als bevorderaar van moderne kunst en architectuur. Het Sprengel-Museum, gelegen aan de oevers van de Maschsee, wordt inmiddels tot een van de belangrijkste centra voor moderne kunst in Duitsland gerekend. U kunt ook kiezen voor een ontspannen wandeling door het Maschpark, een bezoek aan het Nieuwe Raadhuis of het Niedersächsische Landesmuseum. Dit laatste museum bevat onder meer een collectie schilderijen en beeldhouwwerken daterend uit de middeleeuwen tot de vroege twintigste eeuw. In de avond bereiken we Utrecht.   


REISGEGEVENS

  • Reisdata: 21 t/m 27 september 2020
  • Inclusief: Vervoer per comfortabele touringcar, logies met ontbijt, reisleiding, lokale gidsen, entrees, CO2-compensatie.
  • Exclusief: Lunches, diners, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking.
  • Toeslag eenpersoonskamer: € 275,-
  • De reis gaat door bij minimaal 20 deelnemers; het maximum bedraagt 30. 
  • Labrys Reizen heeft i.v.m. het coronavirus diverse maatregelen getroffen. Klik hier om het protocol te bekijken


Meer informatie? 

Meer informatie over deze reis vindt u op de website van Labrys Reizen. Bel voor meer informatie met Labrys Reizen, telefoonnummer: 024 3822110.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 1150,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Docent

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

David Michelangelo

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!