Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

De vele bloeiperiodes van Iran

Land van culturele overvloed

Gastvrij, poëtisch en traditioneel, maar naast het te verwachten conservatisme heerst er in Iran ook drang naar vernieuwing. Een bezoek aan deze bakermat van de beschaving is daardoor voor velen een eyeopener. En dan hebben we het nog niet eens over de culturele rijkdom gehad! De Perzische beschaving behoort tot de oudste ter wereld en was voor omliggende landen een bron van kunst en filosofie. Reizend door Iran ziet u de stille getuigen van talloze bloeiperiodes: van de oudheid tot de grote rijken onder de Sassaniden, de Seltsjoeken en de Safavidische dynastie. Plaatsen achter sprookjesachtige namen komen tot leven: Persepolis, Isfahan en Shiraz. Ja, u ziet slanke minaretten en in de zon schitterende koepels. Maar lemen windtorens en cisternen in de woestijn behoren ook tot het Iraanse erfgoed. Net als het mausoleum van Khomeini en het moderne straatleven van Teheran. Begeleider tijdens de reis is docent Karin Braamhorst. Zij kent Iran van eerdere reizen en is thuis in de lange kunstgeschiedenis van het land.

PROGRAMMA

dag 1, wo 11-09
Indirecte lijnvlucht Amsterdam-Teheran. Transfer naar ons centraal gelegen hotel, waar we drie nachten verblijven.

dag 2, do 12-09
Teheran is sinds het eind van de achttiende eeuw de hoofdstad van het land. Het is een moderne stad met weinig oude monumenten. We bezichtigen daarom vooral de musea met hun rijke verzamelingen. Vanwege de late aankomst in het hotel ontbijten we wat later. Daarna gaan we naar het Keramiek- en Glasmuseum, het Juwelen Museum en Nationaal Archeologisch museum. Dit laatste geeft een goed overzicht van de kunst uit de oudheid.

dag 3, vr 13-09
Voortzetting van het programma in Teheran. Het Reza Abbasi Museum heeft een mooie verzameling kunst zowel uit de periode van de oudheid als uit de islamitische tijd. We bezoeken vervolgens een complex van paleizen van de vroegere sjah. Er zijn nu museale collecties ondergebracht in het Groene Paleis uit 1924 en in het Mellat Paleis Museum, vroeger het Witte Paleis genoemd en gebouwd tussen 1931-1936 door Reza Pahlavi. Ook wandelen we over de Natuurbrug, ontworpen door een jonge Iraanse architecte. Het is een indrukwekkend bouwwerk geworden, hoog boven de wegen van Teheran; een oase van rust in de drukke stad.

dag 4, za 14-09
Vandaag staan het Tapijtenmuseum en het Golestan Paleis op het programma. Het Golestan Paleis was de residentie van de koningen in de negentiende eeuw. We besluiten de dag met het interessante mausoleum van Khomeini.

dag 5, zo 15-09
Op weg naar onze volgende overnachtingsplaats, Kashan, stoppen we kort in Qom, na Mashad voor moslims de heiligste stad van Iran. Kashan was een bloeiende cultuurstad ten tijde van de Seltsjoeken, rond de elfde en de twaalfde eeuw. De stad is in 1221 door de Mongolen verwoest, maar bloeide weer op in de veertiende eeuw onder de Ilkhaniden. Een nieuwe bloeiperiode volgde onder de Safaviden in de zestiende en de zeventiende eeuw. De stad is rijk aan monumenten, zoals de Vrijdagmoskee met een mihrab en een minaret uit de elfde eeuw en de Agha Bozorg-moskee met de gelijknamige medresse uit de negentiende eeuw. Ook zijn er schitterende koopmanshuizen zoals de Khaneh Borudjerdi en het Taba Tabai-huis, waar we een kijkje nemen.

dag 6, ma 16-09
Uiteraard mag de beroemde Fin-tuin niet op ons programma ontbreken. We besluiten ons bezoek aan de stad met de Tombe van Sjah Abbas. Via het vuurheiligdom bij het prachtige dorp Abyaneh rijden we naar Isfahan, waar we drie nachten verblijven.

dag 7, di 17-09
Isfahan was reeds bewoond ten tijde van de Achaemeniden. In de middeleeuwen was de handelsstad beroemd door zijn zijde- en katoenproductie. Bij de zogenaamde tweede Mongolenstorm in 1388 onder Timoer Lenk werd de stad verwoest en geplunderd. De regering van sjah Abbas I (1588-1629), die in 1598 Isfahan tot hoofdstad van het Perzische Rijk maakte, vormde een glansrijke periode. Hij liet meerdere moskeeën en andere prachtige bouwwerken neerzetten. Vanmorgen staan de Vrijdagmoskee en de Ali-minaret met de bijbehorende moskee centraal. In de namiddag wandelen we over enkele van de vele bruggen, waaronder de prachtige Khajou brug.

dag 8, wo 18-09
We genieten van de paleizen Chehel Sotoun in het park en Ali Qapu aan het unieke Koninklijke Plein. Daaraan prijken ook de Imam-moskee en de Lotfollah-moskee. Natuurlijk is er ook tijd voor de beroemde bazaar van de stad.

dag 9, do 19-09
Van Isfahan gaan we op weg naar het oostelijker gelegen Yazd. Onderweg bezoeken we de middeleeuwse stad Nain, bekend om zijn tiende-eeuwse Vrijdagmoskee en een herenhuis uit de laat-Safavidische periode. In Meybod bezoeken we het indrukwekkende Naryn-kasteel en de karavanserai. We verblijven 2 nachten in Yazd.

dag 10, vr 20-09
Yazd is een van de oudste steden van Iran. De oude binnenstad, die voor een groot deel uit gedroogde tichelsteen is opgetrokken, is prachtig bewaard gebleven. Typerend zijn de windtorens en de cisternen, die ook in de zomer het verblijf in deze woestijnstad draaglijk maken. Tijdens onze tocht door de oude binnenstad maken we tijd voor enkele van de interessantste monumenten. Onder meer zijn dat de Zoroastrische vuurtempel, het Davazdah Imam-mausoleum en het Bagh-e Dolat Abad-paviljoen.

dag 11, za 21-09
Onderweg naar Shiraz stoppen we eerst bij Cham, een dorpje met lemen huizen bewoond door aanhangers van de leer van Zoroaster. Zij lieten tot het jaar 1970 de lichamen van gestorvenen achter bovenop 'torens der stilte', waar zij door gieren werden opgeruimd. In Abarkuh bekijken we het elfde-eeuwse mausoleum van Gonbad-e Ali en de misschien wel 4000 jaar oude cypres. In Pasargade bevindt zich de tombe van Cyrus de Grote (550-530 voor Christus). De laatste drie nachten logeren we in Shiraz.

dag 12, zo 22-09
Dagexcursie naar Persepolis. Onderweg stoppen we bij reusachtige, in de rots uitgehakte reliëfs van Sassanidische koningen en bij de graven van de Achaemeniden. Daarna bezichtigen we uitvoerig de ruïnen van het indrukwekkende paleiscomplex van Persepolis. De bouw ervan begon onder koning Darius I de Grote, rond 500 vóór Christus. Het was nog niet voltooid, toen het 200 jaar later door Alexander de Grote in brand werd gestoken en verwoest. Het complex werd nooit herbouwd. Onder de laag puin en as bleven de vele reliëfs goed bewaard, zodat we ze nu nagenoeg gaaf kunnen bewonderen. Hoewel er enkele eeuwen aan is gewerkt, heeft men alles gebouwd en gedecoreerd in de stijl die door Darius was geïntroduceerd. Hierin zijn oosterse en westerse elementen samengesmolten. De kunstenaars, bouwvakkers en beeldhouwers kwamen uit alle delen van het rijk: Griekenland, Egypte en Assyrië. Het waren geen slaven of krijgsgevangenen, maar vrije ambachtslieden. Dankzij het teruggevonden archief zijn we goed op de hoogte van wat ze betaald kregen. Uit dit archief blijkt ook dat Persepolis niet alleen een koninklijke residentie was, maar tevens een administratief bestuurscentrum.

dag 13, ma 23-09
Shiraz wordt de stad van de rozen, de liefde en de nachtegalen genoemd. Het was de woonplaats van de beroemde dichters Saadi en Hafiz uit de dertiende en de veertiende eeuw. Van de laatste bezichtigen we het moderne mausoleum. Shiraz is na een tumultueus verleden in de achttiende eeuw hersteld en uitgebreid onder Karim Khan Zand. Veel gebouwen dateren dan ook uit die tijd. En nog altijd trekken de mausolea van twee neven van de negende-eeuwse imam Reza vele pelgrims. We brengen een bezoek aan de Vakil-moskee en de gelijknamige bazaar, een fraaie medresse, de Nasir al-Molk-moskee, de Eram tuin, de tombe van Hafez en het mausoleum van Ali en Hamze.

dag 14, di 24-09
Deze laatste dag bezoeken we het Shah-e Cheragh-schrijn en het kleine maar interessante Pars Museum. De middag is vrij. ’s Avonds een afscheidsdiner voor we laat in de avond naar de luchthaven vertrekken. De kamers in het hotel houden we aan tot vertrek naar de luchthaven. Wie wil kan zich dus nog even opfrissen.

dag 15, wo 25-09
Indirecte lijnvlucht naar Amsterdam. Aankomst in de loop van de ochtend.REISGEGEVENS

 • Reisdata: 11 - 25 september 2019 GARANT VERTREK
 • Inclusief:

Lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, overnachtingen op basis van logies en ontbijt, alle lunches en diners, reisleiding, lokale gids, visumuitnodiging, entrees.

 • Exclusief:

Drankjes, visum, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking.

 • Toeslag eenpersoonskamer: € 450,-
 • Groepsgrootte: maximaal 20 deelnemers
 • Zwaarte van de reis: Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent, zodat u een normaal wandeltempo kunt bijhouden. Dit waarborgt een soepel verloop van de reis. 
 • Meer informatie over deze reis, zoals vervoer, verblijf, kledingvoorschriften, gezondheid, grensdocumenten, visum en valuta vindt u via deze link . Of bel voor meer informatie met Labrys Reizen, telefoonnummer: 024 3822110.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 3295,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Docent

Uitgelicht

 • Kunstgeschiedenis in 7 rondleidingen

  Van middeleeuwen tot nu

  • € 179,00
  • vanaf 03 feb
  Bekijk meer
 • Studiedag De Vikingen

  Gevreesde plunderaars of gevoelige kunstenaars?

  • € 69,00
  • vanaf 20 feb
  Bekijk meer
 • Stadswandeling Historische binnenstad Den Bosch

  Wandel mee door een van de oudste steden van Nederland

  • € 25,00
  • vanaf 24 apr
  Bekijk meer
 • Korte collegereeks de Etrusken

  Cultuur tussen Grieken en Romeinen

  • € 98,00
  • vanaf 28 jan
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.