
Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Duik in het zeventiende-eeuws feestgedruis en ontdek de humor in de schilderijen, de geldende normen en waarden, wie er feesten en waarom.
Wintertijd. Korte dagen en lange, koude nachten. Dus zit er maar een ding op: feesten. In het Frans Hals Museum doen ze dat de hele winter op z’n zeventiende-eeuws met de tentoonstelling ‘De Gouden Eeuw viert feest.’ Aan de hand van circa 50 schilderijen kunt u kennismaken met feestvierende personen en gezelschappen, geschilderd door onder andere Jan Steen en Frans Hals. In de lezing feest u mee met de schilders en worden de chaotische, ondeugende en chique partijen voor u ontleed. Prijs:
Wie denkt dat het leven in de zeventiende eeuw heel saai was - armoede troef en alles grijs en grauw - kan nog weleens bedrogen uitkomen. Want wanneer je menig schilderij uit de Gouden Eeuw goed bekijkt, werd er heel wat afgefeest. Boerenkermissen, carnavalsfeesten, rijke buitenpartijen, schuttersbanketten, maar ook religieuze feesten als Driekoningen en Pinksteren. Er was vaak reden tot feestvieren. En dat ging er regelmatig wild aan toe. Iets wat voor een groot gedeelte aan de geldende normen en waarden lag. Zo werd er op volksfeesten vaak buitensporig veel alcohol gedronken wat leidde tot losbandigheid. Voor de schilders van die tijd waren de feesten een geliefd onderwerp, waar ze veel humor en artistieke vrijheid in kwijt konden.
Feesten waren vooral bij Jan Steen (ca. 1626-1679) favoriet. Hij heeft een heel scala aan feestende mensen geschilderd en was er een meester in. Jan Steen kon als geen ander de gezichtsuitdrukkingen treffend weergeven en humor in zijn composities brengen. De tentoonstelling toont daarom onder andere zeven werken van zijn hand. Ook Frans Hals (ca. 1582-1666), Haarlems beroemdste schilder uit de Gouden Eeuw, legde veel feestvierders vast. Met een scherp oog voor typeringen en ongekend levendige gebaren. Opvallend genoeg, zo blijkt ook uit de tentoonstelling, werd er door de kunstenaars vaker gekozen voor volksfeesten dan feesten van hogere klassen. Losbandigheid was waarschijnlijk een interessanter onderwerp om te schilderen. Naast aansprekende schilderijen van Jan Steen en Frans Hals zijn er in dit unieke overzicht ook werken van andere, veelal Haarlemse, kunstenaars uit de Gouden Eeuw te zien. Onder andere van Franz Pietersz. de Grebber, Dirck Hals, Willem Buytewech, Cornelis Dusart, Esaias van de Velde, Jan Miense Molenaer en Pieter de Molijn.
Duik met deze tentoonstellingslezing in het zeventiende-eeuws feestgedruis en ontdek de humor in de schilderijen, de geldende normen en waarden, wie er feesten en waarom.
Prijs: <@prijs@> (Excl. entree tot het museum, korting op entree met Museumkaart)
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.