Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Wat betekent het om vol mens te zijn? Hoe robuust is menselijk geluk eigenlijk? Waar vind je ware levensvreugde en hoe omarm je het lot? Hebben liefde en vriendschap iets met wijsheid te maken? En welke kracht schuilt er in verwondering? Tijdloze vragen over het goede leven, waarover in de oudheid volop werd nagedacht. Met deze collegereeks neem je een stevige duik in lessen uit de antieke levensfilosofie – en in de actualiteit daarvan voor het heden. In tien bijeenkomsten van 2 uur maakt filosoof Bas Nabers je bekend met de grondbeginselen van de antieke filosofie. Er is ruim aandacht voor Socrates' zorg voor de ziel en voor Aristoteles' deugden. Je hoort hoe Epicurus de levensvreugde propageerde en waarom we volgens de Stoa maar beter ons lot kunnen omarmen. Tot slot komen ook de filosofische lessen van de Griekse tragedie aan bod.
De Duitse filosoof Friedrich Nietzsche omschreef de filosofische scholen uit de klassieke oudheid als ‘experimentele laboratoria', waarin verschillende recepten voor 'hoe te leven' zijn uitgeprobeerd en overdacht. De klassieke filosofie antwoordt op levensechte vragen en menselijke dilemma’s. Daarom kan zij ons nog steeds inspireren en tot diepgravende bezinning aanzetten. Tegelijk is in deze reeks volop aandacht voor de historische context waarin de klassieke filosofie ontstond. De opkomst van de filosofie - letterlijk liefde voor wijsheid - in het oude Griekenland betekende niets minder dan een omwenteling van het denken. In een maatschappij die voorheen vooral geloofde in goden, mythen en metamorfosen begon men een gewaagd, rationeel onderzoek naar het leven zelf. Tot de klassieke filosofie behoorden aandachtsgebieden die zich later afsplitsten tot aparte wetenschappen, zoals de psychologie, biologie, astronomie enzovoort. Met Socrates krijgt de klassieke filosofie een ethische inzet. De vraag naar het goede leven komt centraal te staan; de filosofie als levenskunst of ‘zorg voor de ziel’ is geboren!
Tijdens de colleges wordt telkens gekeken wat de antieke ideeën vandaag de dag nog voor ons betekenen. Schrijf je in voor deze reeks en ontdek de onschatbare waarde van deze erfenis.
Sta je ingeschreven voor een activiteit in een zaal op locatie?
Sta je ingeschreven voor een ONLINE activiteit?
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.