Zakelijk

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

College Oorlog en vrede: Tolstojs visie op Napoleon

Diepte en dilemma’s in literair meesterwerk

Nu in de bioscoop: Napoleon (2023), een spectaculaire film over de turbulente opkomst en ondergang van Napoleon Bonaparte. Maar wist je dat deze beroemde Franse veldheer en keizer ook onderwerp is van een van grootste literaire prestaties allertijden? In ieder geval een van de langste! Liesje Schreuders vertelt over Tolstojs Oorlog en vrede, meer dan duizend pagina’s waarop honderden personages tot leven worden gebracht door de Russische schrijver (1828-1910). Schrijf je nu in voor de lezing die voor verdieping zorgt bij je bioscoopbezoek.

Door Tolstojs Ogen

Oorlog en vrede is een realistisch meesterwerk, gekenmerkt door een majestueus opgezet verhaal met enorme psychologische en filosofische diepte. Volgens Tolstoj zelf was het 'geen roman, geen poëzie, geen historisch overzicht' maar wat was het dan wel? Het onderwerp wordt gevormd door de Napoleontische oorlogen in Europa (1805-1814), zoals beleefd door en gezien door de ogen van de Russische adellijke elite van die tijd – de 'tijd van onze grootouders' zoals Tolstoj het noemde. 

Diepte en dilemma’s

Het boek begint in 1805, als Napoleon voor het eerst een bedreiging begint te vormen voor deze elite. Het springt van belangrijke, epische historische momenten (de 'oorlog') naar intieme binnenhuisscènes in de paleizen van Moskou en Sint-Petersburg (de 'vrede'). Het boek eindigt met een toekomstperspectief, na Napoleons ultieme nederlaag in 1812: de veldtocht van de Franse Grande Armée die zou uitlopen op een ongekende ramp voor de soldaten van Franse en andere nationaliteiten die vastliepen in de bittere, Russische winter. 

In deze speciale filmlezing besteden we uiteraard ook aandacht aan de nawerking van Tolstojs meesterwerk op de moderne cultuur en aan de visie die in zijn roman op l'empereur wordt gegeven. 

Sta je ingeschreven voor een ONLINE activiteit?

  • Je ontvangt 1 uur voor aanvang een link waarmee je de activiteit via het programma Zoom kunt bijwonen.
  • De eerstvolgende werkdag ontvang je een link waarmee je de registratie van de activiteit nog 7 dagen kunt terugkijken.
  • Het bijwonen van de activiteit kan op je eigen computer, laptop of tablet. Je hebt hiervoor een goede internetverbinding en geluid nodig.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 32,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!