Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

14-daagse vliegreis Oezbezikan

o.l.v. historicus Hans Luiten

Oezbekistan is het land van de Zijderoute, die China verbond met de mediterrane wereld. De pastelkleurige oasesteden Khiva, Boechara en Samarkand worden bekroond door de blauwe en gele koepels van oude koranscholen, tomben en moskeeën. Maar in Oezbekistan treffen we ook antieke ruïnes, zoroastrische tempels en eindeloze woestijnen aan. Het land 'achter de Oxus' trok steeds weer andere veroveraars aan. Alexander de Grote wist het korte tijd te overheersen; de Chinezen roofden er de prachtige Ferghana-paarden; de Arabieren vestigden er de vroege islam en de Russen deden een vergeefse poging het socialisme te grondvesten. Ieder volk liet zijn sporen na.

Zijderoutespecialist en boeiend verteller Hans Luiten neemt u mee naar dit fascinerende land en leert u aan de hand van al die sporen de geschiedenis van dit deel van de Zijderoute kennen.

PROGRAMMA

dag 1, za 10-10 Indirecte lijnvlucht van Amsterdam naar de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent. Aankomst ’s avonds laat.

dag 2, zo 11-10 In de loop van de ochtend rustige verkenning van deze modern ogende, maar zeker 2300 jaar oude stad. De parken en typisch Oezbeekse patronen en kleuren in de architectuur doen prettig aan en contrasteren met de Sovjet-flats. Rond de oude bazaar getuigen de medresse Kukeldash, de mausolea en de blauwe koepels van de hammam van het feit dat Tasjkent eeuwenlang een belangrijk handelsknooppunt was. We komen hier aan het einde van de reis terug voor een uitgebreidere kennismaking.

dag 3, ma 12-10 Matineuze vlucht van Tasjkent naar Nukus in het verre westen van het land. Hier is een van de bijzonderste musea ter wereld gevestigd, met dank aan Igor Savitskiy. Hij heeft op wonderbaarlijke wijze een unieke collectie avantgardistische kunst weten te redden van vernietiging door de Sovjets. Ook is er een prachtige Centraal-Aziatische archeologische verzameling. In de middag rijden we door deze verlaten, wat bizarre landstreek naar Khiva, waar we tweemaal overnachten. Onderweg zien we de overblijfselen van Gyaur Kala en maken we kennis met de eeuwenoude cultuur van de ‘vuuraanbidders’, die zich over de Zijderoute vanuit Perzië tot in dit gebied verspreidden. Ook bezoeken we Toprak Kala, rond de vierde eeuw een koninklijke residentie in het bloeiende Khorezm. De site is bekend vanwege zijn bijzondere vorm en de vele archeologische vondsten.

dag 4, di 13-10 We besteden de hele dag aan Khiva. De oude stad ofwel Itsjan Kala staat met haar citadel, koranscholen, moskeeën, mausolea en paleizen uiteraard op de Werelderfgoedlijst. Een prachtige plaats – u waant zich werkelijk in de sprookjes van duizend-en-een-nacht – om de architectuur van Oezbekistan te leren doorgronden!

dag 5, wo 14-10 Vanuit Khiva beginnen we onze tocht langs de oude Zijderoute. Vroeger nam de reis naar Boechara een maand in beslag, maar wij voltooien haar in een uur of zeven. We doorkruisen de Kyzylkum ofwel Rode Woestijn. Onderweg wordt van alles verteld over het koninkrijk Khorezm, maar ook over de kamelen en de nomadententen die u onderweg ziet. We stoppen langs de Amu Darja, de Oxus-rivier die in bijna ieder historisch verhaal wel een plaats heeft gekregen. Drie overnachtingen in Boechara.

dag 6, do 15-10 Boechara is een bijzondere stad, waar de Zijderoute voortleeft in zijn monumenten. De Ark was eeuwenlang de vesting van de machthebbers. Bij de bronvijver Lyab-i Hauz begint de oude Joodse wijk. Bijzondere vermelding verdienen de fijn versierde Kalyan-minaret, het symbool van de stad, en de Charminar met zijn vier blauwe koepels. De Kosh-medresse heeft een bijzondere baksteenversiering.

dag 7, vr 16-10 ’s Ochtends excursie naar het mausoleum van Bakhauddin Naqshbandi en het zomerpaleis van de vroegere emir, Sitorai Mokhi-Khosa. In de middag is er tijd voor de grote bazaar, de synagoge of een klein museum. Onder elke koepel wordt andere waar verhandeld.

dag 8, za 17-10 Vertrek van Boechara naar Nurata voor een bezoek aan het Chashma-complex. Onderweg bezoeken we een keramiekbakker, een zeer oud irrigatiesysteem en de ruïne van een fort dat Alexander de Grote heeft gebouwd. Ook is dit een pelgrimsoord met een heilige bron. In de middag rijden we door naar Samarkand.

dag 9, zo 18-10 Iedereen die van islamitische architectuur houdt, moet Samarkand hebben gezien! Deze stad herbergt gebouwen uit de vijftiende tot de zeventiende eeuw, de tijd waarin de Mongolen een uitgestrekt rijk hadden opgebouwd. Het bekendst is de magistrale Registan met zijn bontgekleurde medressen. Maar ook de grote begraafplaats Shah-i-Zinda met haar blauwe tegelwerk schittert in de zon. De geleerde Ulug Bey baarde er opzien met zijn grote astronomische observatorium. Ook bevindt zich hier het mausoleum van Timoer Lenk.

dag 10, ma 19-10 Dagexcursie door de steppe ten zuiden van Samarkand naar fraai beboste bergen en het zuidelijker gelegen Sachrisabz. Deze ‘groene stad’ heeft een geschiedenis van zo’n 2700 jaar en is door UNESCO op haar stedenlijst gezet. Het is de stad van onder meer generaal Ptolemaeus en Timoer. De ruïnen van het voor Timoers tijd megalomane paleis tonen delen van poorten die ooit 65 meter hoog waren. Het mozaïekwerk is schitterend.

dag 11 en 12, di 20-10 en wo 21-10 Samarkand heeft veel te bieden. We maken een keuze en bezoeken in elk geval de oorsprong van de stad: de schilder-achtige heuvel Afrosiab en het museum. En we horen waarom het graf van de profeet Daniël zo lang is. In de namiddag van dag 12 rijden we per snelle trein naar Tasjkent.

dag 13, do 22-10 In Tasjkent staan enkele gebouwen en een van de oudste korans ter wereld op ons programma. We zien ook opmerkelijke delen van de moderne stad en genieten van de dynamiek van de Chorsu-bazaar.

dag 14, vr 23-10 Indirecte lijnvlucht naar Amsterdam met aankomst dezelfde dag.


REISGEGEVENS

  • Reisdata: 10 - 23 oktober 2020
  • Inclusief: Lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 6 diners, reisleiding, lokale gids, entrees, CO2-compensatie.
  • Exclusief: Lunches, overige diners, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking.
  • Toeslag eenpersoonskamer: € 290,-
  • Labrys Reizen heeft i.v.m. het coronavirus diverse maatregelen getroffen. Klik hier om het protocol te bekijken
  • Meer informatie over deze reis vindt u via deze link. Of bel met Labrys Reizen, telefoonnummer: 024 3822110.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 2875,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Docent

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!