Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

De Vrije Academicus

Jan Lijzenga: cursist bij de Vrije Academie

Interview
Programmering |

Lees hieronder een interview met Vrije Academicus Jan Lijzenga over zijn ervaring als cursist bij de Vrije Academie.

    Naam: Jan Lijzenga
    Plaats: Hoogkarspel
    Beroep: Gepensioneerd chemicus

    "Mijn belangstelling en waardering voor moderne schilderkunst is toegenomen"

Sinds wanneer ‘zit’ u bij de Vrije Academie?
In september 2012 heb ik me voor het eerst ingeschreven om een serie colleges te volgen. Het betrof de reeks Oude culturen (te houden begin 2013) in het pand van de Vrije Academie op de Keizersgracht. Ik kon op het moment van inschrijving niet weten dat mijn vrouw een maand later geheel onverwacht zou overlijden. Toch ben ik, na enige aarzeling, de colleges van Diana de Wild gaan volgen. En dat was een goede beslissing. Diana is een boeiend en enthousiast verteller. Geschiedenis heeft altijd al mijn interesse gehad, maar hier werden geschiedenis, kunst en cultuur in context geplaatst. Ook de contacten met andere cursisten tijdens de koffie- en theepauzes heb ik toen als zeer waardevol ervaren.

Hoe bevalt het?
Uitstekend. Ik heb sindsdien al veel activiteiten van de Vrije Academie gevolgd op allerlei gebied: geschiedenis, muziek, beeldende kunst, architectuur, filosofie. Te veel om op te noemen. Tot nu toe heb ik geen lange en uitgebreide colloquia gevolgd. Mijn voorkeur gaat uit naar lezingen, studiedagen en korte collegereeksen. Ook stads- en architectuurwandelingen staan regelmatig op mijn lijstje.

Welk onderwerp maakte tijdens colleges of lezingen de meeste indruk?
De collegereeks Gnostiek, magie en alchemie door Joyce Pijnenburg. Moeilijke maar zeer interessante materie. Het feit dat natuur- en wiskundigen zoals Newton en Leibnitz (pioniers van de moderne wetenschap) tegelijkertijd alchemist waren en bleven verbaast mij, als chemicus, nog steeds. Nog verbazingwekkender vond ik de organisatie van een concilie in de vijftiende eeuw tijdens de Italiaanse renaissance. Er is toen zelfs een voorstel geweest voor een mengvorm van het christendom en het godendom van de Grieken en Romeinen. Niet alleen terug naar de kunst maar ook naar de religie van de oudheid! Eigenlijk niet te geloven.

Stel dat u een voorstel voor een collegereeks mocht indienen, waar zou het dan over gaan?
Toch weer geschiedenis. De vaderlandse geschiedenis is erg gericht op de Randstad. Mijn voorstel zou zijn om ruim aandacht te besteden aan de geschiedenis van de ‘buiten-provincies’: Friesland, Gelderland, Limburg et cetera. Zeg maar de andere ‘randen van Nederland’.

Wat weet u nu wat u eerst niet wist?
Ik heb steeds meer belangstelling gekregen voor architectuur, waar ik tot voor kort nauwelijks aandacht voor had. Lopend door de stad, kijk ik nu automatisch naar de gebouwen om stijl en ouderdom in te schatten. Ook mijn belangstelling en waardering voor de moderne schilderkunst is toegenomen.

Als u iemand iets van de Vrije Academie cadeau mocht doen, wat zou dat dan zijn en aan wie zou u het geven?
De moeilijkste vraag. Mijn vier kleinkinderen zijn nog te jong voor de Vrije Academie. Toevallig zag ik vanmorgen in de nieuwsbrief een rondleiding voor grootouders en kleinkinderen in het Rijksmuseum en dat lijkt me erg leuk om te doen.

Ten slotte wil ik nog opmerken dat mijn leven na oktober 2012 sterk is veranderd. Ik moest op zoek naar een andere invulling van mijn tijd. Dat is gelukt en de Vrije Academie heeft daar in grote mate aan bijgedragen.

 

William Blake, Newton (detail), 1795. Tate Britain, Londen Info icon William Blake, Newton (detail), 1795. Tate Britain, Londen
Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!