Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Na het succes van de reis naar Bremen is Keulen onze volgende bestemming voor een korte kunstreis naar onze Oosterburen. Hier vinden we een verrassende afwisseling tussen oude monumenten en moderne kunst en architectuur. Naast de Dom en enkele bijzondere kerken staan ook moderne musea met interessante collecties op het programma. Tussendoor maken we een uitstapje naar Brühl, dat in de late middeleeuwen een toevluchtsoord werd voor de impopulair Keulse aartsbisschoppen en keurvorsten. Slot Augustusburg en Slot Falkenburg herinneren nog aan deze tijd.
PROGRAMMA
dag 1, do 26-10 Na een comfortabele treinreis bereiken we Keulen aan het eind van de ochtend. De imposante gotische Dom naast het station nodigt de reiziger uit de stad verder te verkennen. Deze eerste middag gebruiken we dan ook om een wandeling door het stadscentrum te maken. We nemen uitgebreid de tijd voor een rondleiding door de Dom en zijn schatkamer. De kathedraal is de grootse van Duitsland. Hoewel al in de dertiende eeuw werd gestart met de bouw ervan, werd deze pas in de negentiende eeuw afgerond. De schatkamer herbergt onder andere de relikwieën van de heilige Drie Koningen, die aartsbisschop Reinald van Dassel in 1164 meenam uit Italië en die de aanleiding vormden voor de bouw van de kathedraal. Ook nemen we een kijkje bij de Sint-Ursulakerk, die volgens de overleveringen is gebouwd op de plaats waar de heilige Ursula en 11.000 Keulse maagden werden begraven.
dag 2, vr 27-10 Per regionale trein reizen we naar Brühl, net onder Keulen. Hier bezoeken we Slot Augustusburg en Slot Falkenlust, die in opdracht van keurvorst Clemens August I van Beieren werden gebouwd. Het zijn belangrijke voorbeelden van barok en rococo in Duitsland. De tuinen nodigen uit tot een aangename wandeling. Het kleine plaatsje huisvest daarnaast het Max-Ernst-Museum. Deze kunstenaar hing zowel het dadaïsme als het surrealisme aan, wat resulteerde in een collectie fantasierijke werken.
dag 3, za 28-10 Hoewel de binnenstad van Keulen tegenwoordig veel naoorlogse architectuur kent, zijn er nog voldoende oude monumenten te ontdekken. We richten ons vandaag op enkele van de romaanse kerken die de stad rijk is. Het pronkstuk van de kerkschat van de Apostelenkerk is de dertiende-eeuwse Heribertkelk, waarop de afbeeldingen van de twaalf apostelen zijn gegraveerd. De kerk van Sint-Maria in Lyskirchen toont nog bijzondere gewelffresco’s uit de dertiende eeuw. Museum Schnütgen mag op deze dag niet ontbreken. Dit museum is gevestigd in de romaanse Sint-Ceciliakerk en toont vooral middeleeuwse kunst.
dag 4, zo 29-10 We sluiten af met twee musea. Het Wallraf-Richartz-Museum richt zich op beeldende kunst van de dertiende tot het begin van de twintigste eeuw. Hier vinden we werken van de grote oude meesters als Lucas Cranach de Oude en Peter Paul Rubens. Het Museum Ludwig richt zich juist op moderne kunst uit de twintigste en huidige eeuw. De Amerikaanse popart vormt een belangrijk onderdeel van de collectie, maar ook oudere modernen als Natalia Gontsjarova en Paula Modersohn-Becker zijn er te vinden. In de late namiddag vertrekt onze trein terug naar Nederland.
REISGEGEVENS
Meer informatie?
Meer informatie over deze reis en reisvoorwaarden vindt u op de website van Labrys Reizen of bel voor meer informatie met Labrys Reizen op het nummer: 024-3822110.
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.