Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Het Parijs van Isis

College door Karin Haanappel

Wat hebben het oude Egypte, Napoleon en Parijs met elkaar gemeen? Docente Karin Haanappel laat u graag kennismaken met de godin Isis, de moedergodin van Egypte. Hoe is zij in Frankrijk terecht gekomen? Waar en hoe werd zij vereerd? En wat vinden we daar vandaag de dag nog van terug? In twee uur ontrafelt Karin Haanappel de geheimen van het Parijs van Isis.

Boek: Het Parijs van Isis
Op 8 oktober 2010 verscheen het boek Het Parijs van Isis, waarin kunsthistorica Karin Haanappel de sluiers over Isis laat verdwijnen. In dit boek neemt zij de lezer mee op ontdekkingstocht en onthult zij de sporen van Isis in Parijs. Het geheel is geïllustreerd met prachtige foto's van Bernd Haanappel. Het Parijs van Isis is via de Vrije Academie te bestellen via deze link. Na afloop van de lezing bestaat de mogelijkheid uw boek te signeren door Karin Haanappel!

De sporen van Isis in Parijs

Met een 18e eeuwse kaart als uitgangspunt ging Haanappel op zoek naar de sporen van Isis in Parijs. Op de kaart staat heel duidelijk de tempel van Isis aangegeven en dat blijkt exact de plek van de kerk Saint Sulpice te zijn, precies op de oude nulmeridiaan. Zou de huidige Saint Sulpice de Saint-sur-Isis zijn? De kerk zelf wil er in ieder geval na Dan Brown’s Da Vinci Code niets meer van weten. De stad Parijs zwijgt ook als het graf.

Napoleon en zijn fascinatie voor Isis

Maar Napoleon wist beter. Isis, de grote moedergodin uit Egypte, zou op haar boot de Sterre van de Zee (Sirius - ster van Isis) hebben gevolgd naar een eiland met de vorm van een boot, middenin de Seine. Op dit eiland werd een tempel gebouwd op de plek waar op een schip gewoonlijk het boegbeeld staat. Het île de la cité staat symbool voor de boot van Isis en de Notre Dame voor het boegbeeld. Napoleon adoreerde deze visie, maar wilde meer.

Hij liet het stadswapen van Parijs aanpassen en ontwierp een historische as die het Egypte langs de Seine moest verbeelden: van de Arc de Triomph via de Obelisk en het Louvre naar de Fontaine du Palmier. Ook kwam hij erachter dat pas in de 16e eeuw het beeld van Isis, dat heel lang gediend had als beeltenis van Maria in de kerk van Saint Germain des Prés, was verwoest. Immers, toen de Romeinen in de 4e eeuw het christendom als staatsgodsdienst instelden, was de Isis cultus in het gehele Romeinse Rijk immens populair. De Isis cultus ging over in het christendom en Maria werd symbolisch de nieuwe Isis. Maar Isis was een zwarte godin. Toen het Isis/Mariabeeld werd verwoest, ontstond er een grote verering voor La Vierge Noir de Paris en daarmee was Isis overgegaan in de Zwarte Madonna.

Praktische informatie

De lezing duurt in totaal twee uur. Na een uur wordt een pauze gehouden van een half uur.


(Excl. entree museum, korting op entree met Museumkaart)

Praktische informatie
Shopping cart icon € 29,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!