Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Natuurwetenschappen bij de Vrije Academie

Activiteiten door onze huisbioloog Kees Boele 

Lezing Evolutie in een notendop

In bijna elke cultuur bestaat er wel een overlevering over een tijd dat de aarde nog woest en ledig was. Volg de weg van deze eerste moleculen tot aan de meest complexe organismen die we dagelijks tegenkomen! Zo reist u 3,5 miljard jaar in 1 uur. 

  • In Natuurmuseum Brabant (Tilburg) en online. 

DATA EN TIJDEN 

Lezing Ecologie van de Wadden 

Duik in het ontstaan, preserveren en beschermen van het bijzondere Waddengebied. Tijdens de lezing is er onder andere aandacht voor het herstel van beschadigde mosselbanken en de gevolgen van de komst van de Japanse oester.

  • In Amsterdam en online. 

DATA EN TIJDEN 

College Update stikstof

Dit college biedt een actuele update van de huidige problematiek. Heeft u eerder het (online) College Verstikte natuur gevolgd, of komt u graag meer te weten over de wetenschappelijke achtergrond van de actualiteit? Dan is dit college iets voor u!

  • In Amersfoort, Amsterdam en online.

DATA EN TIJDEN 

College De Waddenkust

Duik twee uur figuurlijk onder in de natte wereld van de Nederlandse waddenkust! Eerst het water in en daarna door het slik naar de mosselbanken. Zo komen meerdere aspecten van de mariene biologie van de Wadden aan bod. 

  • In Amsterdam en online. 

DATA EN TIJDEN 

Lunchlezingen door Kees Boele

Een verkorte versie van de lezingen over de Wadden en wolven in Nederland, inclusief lunchpakket van Bar Vasari. De luxe tosti en consumptie kunt u voor óf na de lezing nuttigen in ons splinternieuwe café, gevestigd in het souterrain.

  • Exclusief in Amsterdam.

DATA EN TIJDEN

College Van ijstijd naar mammoeten

Een terugblik op het geologisch en klimatologisch verleden én de sporen die daar nu nog van terug te vinden zijn in: het landschap, de flora en de fauna. Met speciale aandacht voor de pleistocene megafauna in Amerika en Eurazië.

  • In Natuurmuseum Brabant (Tilburg) en online. 

DATA EN TIJDEN

Lezing De wolf in Nederland

Biologen zijn super blij dat Nederland toch groot genoeg is voor de terugkomst van de grootste vijand van de ree. Toch heerst er onrust over de aanwezigheid van de wolf. Maak zonder stellingname kennis met alle aspecten van de wolf in Nederland.

  • In Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en online. 

DATA EN TIJDEN 

Colleges Natuur & landschapshistorie van Nederland

Elk college staat één oer-Nederlands landschap centraal en leert u meer over de planten en dieren (biologie) en de tijd (cultuurhistorie). Van de kust tot aan het Limburgse heuvelland: alles komt voorbij in zes hoorcolleges! 

  • In Amstelveen, Gouda, Haarlem, Nijmegen, Tilburg en online. 

DATA EN TIJDEN 

Studiedag & practicum Sporenplanten

Maak kennis met planten door sporenkapsels van mossen te ontdekken, aren van paardenstaarten te ontleden en structuren van
varenbladeren te bekijken. Tijdens het practicum bekijkt u materiaal dat door de docent óf door u zelf is meegebracht.

  • In Delft. 

DATUM EN TIJD 

Lezing De Wadden als Werelderfgoed

Ter ere van de tentoonstelling Eiland van fotograaf Jeroen Hofman (vanaf 8 dec) in Huis Vasari organiseren we i.s.m. de Waddenvereniging een speciale lezing. Jeroen Hofman vertelt over zijn fotografie, Renate de Backere over de rijkdom van de Waddenbodem! 

  • Exclusief in Amsterdam. 

DATUM EN TIJD 

 

Maak kennis met Kees Boele:

Vijf jaar geleden werd het cursusprogramma van de Vrije Academie uitgebreid met biologie in de meest brede zin! Kees Boele (66 jaar) werd onze huisbioloog. Sindsdien weet hij ingewikkelde natuurwetenschappelijke onderwerpen helder voor u te verklaren. Kees heeft cursussen gegeven rond evolutie en ecologie, maar ook inleidingen verzorgd over astronomie en geologie. Daarnaast is hij geregeld te beluisteren met allerlei kortere onderwerpen en in de zomerperiode actief met een wandelprogramma in de natuur.

Vijfenveertig jaar geleden gaf Kees zijn eerste excursie, in 1982 gaf hij zijn eerste cursussen en lezingen. Destijds nog vanuit Noord-Nederland en naast zijn werkzaamheden als projectmanager Hortus Haren en directeur van de Friese botanische tuin De Kruidhof. Elf jaar geleden koos hij voor freelance werk en geeft sindsdien geregeld cursussen. 

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!