Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

ONLINE - Lezing Historisch Apeldoorn

Maak kennis met de stad en ga zelf op pad!

Midden op de Veluwe, in het groen van de bossen en de heidevelden, ligt de plaats Apeldoorn. Al in de vroege middeleeuwen was het gebied geschikt voor landbouw, doordat de grond licht genoeg was om te bewerken en er voldoende water aanwezig was in de vorm van sprengen. De vroegste vermelding van Apeldoorn als Appoldro stamt uit 792. De oorspronkelijke naam van het boerendorpje verwijst naar ’apa’ wat water betekent, en naar de vorm ‘treo’ wat staat voor boom.

Diezelfde aanwezigheid van waterlopen zorgde vanaf de zestiende eeuw voor de bloei van de papierindustrie. In de zeventiende eeuw liet stadhouder Willem III in de uitgestrekte bossen een jachtslot bouwen, dat uitgroeide tot het barokpaleis Het Loo. Het dorpje bleef bescheiden, totdat eind negentiende eeuw de spoorlijn werd aangelegd. Zo werd Apeldoorn aantrekkelijk als plaats op stand, namelijk vlakbij een paleis, om zich te vestigen. De Dorpstraat veranderde in de Hoofdstraat met winkel- en woonhuizen, gebouwd in de stijl van Jugendstil. Nieuwe woonwijken voor de gegoede burgers verrezen. Na de Tweede Wereldoorlog volgde een nieuwe uitbreiding, in het kielzog van de vestiging van rijksdiensten, zoals de belastingdienst en diverse opleidingsinstituten zoals de School voor Autotechniek.

Hoe Apeldoorn veranderde van boerendorpje naar één van de grootste gemeenten van Nederland, leert u tijdens deze lezing. Geleid door de informatie uit de hand-out kunt u vervolgens zelf door Apeldoorn wandelen om de stad te ontdekken.

  • U volgt de lezing live. Na afloop ontvangt u een opname van de lezing, die u tot 14 dagen later kunt terugkijken. 
  • Ga zelf op pad! U ontvangt een hand-out met informatie zodat u zelf de route kunt wandelen. 
  • Het bijwonen van de lezing kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig.
  • U ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van de ONLINE lezing een link waarmee u de lezing via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 22,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!