Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Zesdaagse touringcarreis Trier

Trier en de ondergang van het Romeinse Rijk o.l.v. drs. Martijn Pieters - Garant vertrek

Het Duitse Trier werd al in het jaar 16 vóór Christus gesticht onder de naam Augusta Treverorum en zou in de jaren erna uitgroeien tot een bloeiende provinciestad. Aan het eind van de derde eeuw riep keizer Diocletianus de stad uit tot keizerlijke residentie en hoofdstad van het West-Romeinse Rijk. Sindsdien werd ze ook wel Roma Secunda genoemd om de vooraanstaande positie binnen het rijk te benadrukken. Een uitgebreid bouwprogramma moest de stad van een nieuwe keizerlijke allure voorzien. Lang mocht ze hier echter niet van genieten: door aanvallen en plunderingen van achtereenvolgens de Germanen, de Franken en de Hunnen in het begin van de vijfde eeuw bleef er weinig van de stad over. Niet veel later, in het jaar 476, viel het doek voor het hele West-Romeinse Rijk, toen de laatste keizer Romulus Augustus werd afgezet.

In Trier wordt deze zomer een grote overzichtstentoonstelling over deze roerige jaren georganiseerd. In maar liefst drie musea wordt ingegaan op de val van het Romeinse Rijk, de opkomst van het christendom en het voortleven van het Romeinse Rijk in de kunst. We wisselen de bezoeken aan deze tentoonstellingen af met stadswandelingen en excursies langs Romeinse en vroegchristelijke bezienswaardigheden.

PROGRAMMA

dag 1, di 20-09 Vertrek uit Utrecht voor de rit naar Trier. Na aankomst beginnen we met een eerste stadswandeling langs Romeinse elementen. De eerste Romeinse brug over de Moezel was van hout en werd al in het jaar 17 vóór Christus gebouwd. Ze speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de stad. De huidige stenen versie stamt uit het jaar 144, toen het almaar drukker wordende verkeer om een bredere variant vroeg. Vlak bij de brug liggen ook de enorme Barbarathermen, destijds de op twee na grootste thermen van het Romeinse Rijk. Een loopbrug leidt ons langs de beste plekken om de architectuur en de werking van de baden te bestuderen. 

dag 2, wo 21-09 We zetten onze verkenning van Romeins Trier voort met de Porta Nigra, de Kaiserthermen en het Amfitheater. De Porta Nigra is misschien wel het bekendste monument van Trier. Deze stadspoort werd in de middeleeuwen als kerk gebruikt, wat bijdroeg aan de overlevering van het gebouw. We nemen daarom ook een kijkje aan de binnenkant. De Kaiserthermen waren een gift van de keizer aan de stad, in de tijd dat Trier een van de hoofdsteden van het Romeinse Rijk was. Even verderop vinden we het Amfitheater, dat niet alleen voor ‘brood en spelen’ werd gebruikt, maar ook voor festivals. In de middag bezoeken we het Rheinisches Landesmuseum voor het eerste deel van de tentoonstellingstrilogie. Hier wordt ingegaan op de vierde en de vijfde eeuw, de laatste periode van het West-Romeinse Rijk. Welke elementen hebben geleid tot zijn ondergang? Wat bleef er over van een eens zo bloeiende metropool? En welke tradities en gebruiken zien we nog terug in de eeuwen erna?

dag 3, do 22-09 Even buiten Trier vinden we de Igeler Säule, de grootste Romeinse pilaartombe ten noorden van de Alpen. Doordat de afbeeldingen op de pilaar foutievelijk als christelijke thema’s werden beschouwd, heeft de pilaar de eeuwen doorstaan. In het plaatsje Perl-Nennig bezoeken we de overblijfselen van een Romeinse villa met een prachtig bewaard gebleven gladiatorenmozaïek. Voor het middagprogramma keren we terug naar Trier. In het Museum am Dom is de tentoonstelling ‘Im Zeichen des Kreuzes – Eine Welt ordnet sich neu’ te zien, waar we leren hoe de kerk in het machtsvacuüm sprong dat door de val van het Romeinse Rijk ontstond. We bekijken ook de naastgelegen Dom. Volgens de bronnen zou de moeder van keizer Constantijn haar huis aan de eerste bisschop van Trier – Eucharius – hebben geschonken om het als kerkgebouw te gebruiken. Resten hiervan zijn later onder de Dom teruggevonden.

dag 4, vr 23-09 De benedictijnerabdij Sint-Matthias stamt al uit de vierde eeuw en werd gebouwd op een voormalige Romeinse dodenakker. In de crypte bevinden zich de laat-Romeinse sarcofagen van de heiligen Eucharius en Valerius. De abdij droeg in het begin ook de naam van Sint-Eucharius, maar werd hernoemd toen de relikwieën van apostel Matthias bij de bouw van de huidige abdij in 1127 werden ontdekt. Ook hier speelt de moeder van Constantijn een rol: zij zou de relieken in haar tijd naar Trier hebben gehaald. In de schatkamer van de stadsbibliotheek bewonderen we prachtige kunstwerken en oude handschriften vanaf de middeleeuwen tot de vroege moderne tijd. We sluiten de dag af met een rondleiding onder de Sint-Maximinusabdij. De stichting van de huidige zeventiende-eeuwse abdijkerk gaat terug tot de vierde eeuw. Bijzonder is vooral de begraafplaats met wel duizend sarcofagen dat zich onder de kerkvloer bevindt. Een bijzondere rondleiding leidt ons tussen de grafkisten door, waarvan sommige teruggaan tot de vroege middeleeuwen.

dag 5, za 24-09 De laatste tentoonstelling van de trilogie is te zien in het Stadtmuseum Simeonstift: ‘Das Erbe Roms. Visionen und Mythen in der Kunst.’ Hier gaan we op zoek de manier waarop het Romeinse Rijk in de eeuwen erna voortleefde in de kunst. De fascinatie voor Rome zou vooral in de late middeleeuwen en de renaissance weer opbloeien. De middag is ter vrij besteding.

dag 6, zo 25-09 Op onze terugreis naar huis maken we nog één stop bij Bad Kreuznach. In de Römerhalle zijn de overblijfselen van een Romeinse villa uit de tweede eeuw te zien. Blikvangers zijn de twee enorme mozaïekvloeren: een met een gladiatorenmotief en een met een zeethema. Na vrije tijd voor de lunch in het gezellige stadje rijden we terug naar Utrecht, waar we in de avond zullen arriveren.


REISGEGEVENS

  • Reisdata 20 t/m 25 september 2022
  • Inclusief: Vervoer per comfortabele touringcar, logies met ontbijt, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie.
  • Exclusief: Lunches, diners, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking.
  • Aantal deelnemers: de reis gaat door bij minimaal 12 deelnemers; het maximum bedraagt 25.
  • Toeslag eenpersoonskamer: € 270,-
  • NB 1 Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.
  • NB 2 De eenpersoonskamers zijn tweepersoonskamers voor alleengebruik.
  • Labrys Reizen heeft i.v.m. het coronavirus diverse maatregelen getroffen. Klik hier om het protocol te bekijken

Meer informatie over deze reis, zoals vervoer, verblijf en gezondheid, vindt u via deze link . Of bel voor meer informatie met Labrys Reizen, telefoonnummer: 024 3822110

Praktische informatie
Shopping cart icon € 1250,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Docent

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!