Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Wandeling De Plantage

Een wandeling door de geschiedenis van een van de mooiste delen van Amsterdam: de Plantage.

De Plantage: een buurt waar de geschiedenis op iedere straathoek opduikt. Het is de buurt van Artis, de Hortus, het Wertheimpark en de Hollandsche Schouwburg. Maar hoe heeft de buurt zich kunnen ontwikkelen tot een van de mooiste delen van Amsterdam? U ontdekt de rijke historie van de ontwikkeling tijdens de wandeling. Schrijf u nu in!

Tijdens de wandeling ontdekt u de sporen uit het verleden. Van het vrijwel onbebouwd stuk Amsterdam met uitspanningen en tuinen in de zeventiende eeuw, tot een van de mooiste delen van Amsterdam. De verandering in de Plantage werd in gang gezet door de komst van de voorloper van de universiteit (Athenaem Illustre) en de Hortus Botanicus. In de negentiende eeuw volgde de Natura Artis Magistra en een aquarium, door het Zoölogisch genootschap. Daarnaast was ook de Gemeentelijke Universiteit en de landmacht te vinden in deze buurt. Er zijn ook voorbeelden van het militaire verleden van Amsterdam te vinden, zoals een Kavallerie-kazerne (nu de Rijksacademie) en de gevel van de Oranje-Nassau-kazerne die zich uitstrekt langs de Sarphatistraat. Tevens kent de Plantage een Joodse karakter, denkt u bijvoorbeeld aan de Henri Polaklaan met de atelierwoning van dierenbeeldhouwer Henri Teixeira de Mattos, ‘de Burcht’ van Berlage en de vele monumenten die herinneren aan de sjoa en het verzet.

Kortom, laat u tijdens de wandeling door kunsthistoricus Norman Vervat meevoeren door de bijzondere geschiedenis van de Plantage en ontdek alle mooie plekken en de rijke historie.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 25,00
Clock icon Duur: 2 uur
Norman Vervat
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Amsterdam
donderdag 23 mei
13:30 tot 15:30
Norman Vervat
Amsterdam
woensdag 08 mei
13:30 tot 15:30
Norman Vervat
Amsterdam
dinsdag 21 mei
13:30 tot 15:30
Norman Vervat

Uitgelicht

 • Stadswandeling Art nouveau en art deco in Amsterdam

  De bekendste architect die in Amsterdam in de art nouveaustijl bouwde is Gerrit van Arkel, die wel 80 panden heeft ontworpen. Typerend zijn het gebruik van asymmetrie, loggia's, balkonnetjes, tegeltableaus, torentjes en rondingen. Tijdens de wandeling bekijkt u samen met Oene Dijk bekende en onbekende panden.Tevens komt aan bod hoe de art nouveau zich onderscheidt van de historische bouwstijlen en de Art Deco. U zult Amsterdam voortaan met andere ogen bekijken!

  • € 25,00
  Bekijk meer
 • Stadswandeling Hanzestad Zwolle

  Tijdens de wandeling zal de stadsuitleg en -inrichting uitgebreid aan bod komen, alsook de indrukwekkende kerken als de Gotische Michaëlkerk op de Grote Markt en de Onze Lieve Vrouwe Basiliek met haar Peperbustoren, oude kloosters (Jonnie Boers Librije), de architectuur uit de diverse eeuwen, de nieuwbouw van Museum de Fundatie, maar ook over termen als Blauwvingers en Zwolse Balletjes. Verhalen over bekende Zwolse inwoners als de zeventiende-eeuwse schilder Gerard ter Borch, staatshervormer J.H. Thorbecke en muzikant-schilder Herman Brood mogen uiteraard niet ontbreken. Op naar Zwolle!

  • € 25,00
  Bekijk meer
 • Beklim de Bossche Sint Jan

  De Sint-Jan in cijfers: Lengte - 115 meterBreedte - 62 meterBreedte bij de zijbeuken - 40 meterGewelfhoogte in het middenschip - 29 meterHoogte koepelgewelf - 41 meterHoogte torenspits - 73 meterHoogte van de spits op centrale koepel - 63 meterNokhoogte van het dak (middenschip) - 39 meterAantal leien op het dak - 700.000Aantal beelden binnen en buiten - circa 600Aantal klokken in de toren - 59Gewicht grootste klok 'de Noteman' - 5.500 kilo Let op!De wandeling is voor u ingepland na afloop van de lezing, per wandeling kunnen er 15 deelnemers mee, omdat er 30 deelnemers aan de lezing kunnen deelnemen, start er een half uur na de lezing een excursie én een kwartier later nog een. Deze twee excursies zijn uitsluitend voor Vrije Academie deelnemers. De kathedraal is ca. 8 minuten wandelen van de lezinglocatie. De klim duurt een uur en is niet toegankelijk voor minder validen. Duur lezing 1 uur, duur klim 1 uur. Incl. lezing en beklimming

  • € 27,50
  Bekijk meer
 • Lezing Palmyra ‘Stad van de Duizend Zuilen’

  Maar het is niet de eerste keer dat Palmyra in de frontlinie ligt. De stad lag namelijk gevaarlijk dicht bij dé grote rivaal van Rome: het Perzische Rijk onder de dynastie der Sassanieden. Palmyra was dan ook een militair bastion met een eigen legermacht, die diende als hulptroepen van het Romeinse leger. Tijdens de lezing schept Karin Braamhorst het beeld van Palmura zoals het er heeft uitgezien in de Romeinse tijd en over de heersers van Palmyra die van Rome koninklijke titels mochten voeren. En uiteraard mogen de belangrijkste gebouwen niet ontbreken.

  • € 17,50
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.