Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Wandeling Art nouveau in Leeuwarden

Overgangsstijlen en tegeltableaus

Leeuwarden ondergaat net als vele andere steden eind negentiende eeuw/begin twintigste eeuw een verandering in het stadsbeeld. Diverse nieuwe gebouwen in de zogenaamde overgangsstijl, de art nouveau, de Amsterdamse School en de art deco verrijken de Friese hoofdstad. Vooral winkeliers en een nieuwe elite zien in de rijkdom en technische vernieuwingen van de art nouveau de mogelijkheden hun wensen te vertalen in bijzondere architectuur. Tijdens de rondleiding neemt docent Oene Dijk u mee door de stad en ontdekt u mooie voorbeelden van deze overgangsstijl.

De Centrale Apotheek van de architect G.B. Broekema is het meest beroemde voorbeeld. Naast het prachtige houtsnijwerk, het sierlijke ijzerwerk, en de met glazuur bedekte verblendsteen valt vooral het prachtige tegeltableau op. Net zo bijzonder in materiaalgebruik en nog rijker gekleurd is het Gabbema Gasthuis van de architect W.C. de Groot. Op het dak liggen rood- en groen geglazuurde pannen. In het midden van het gebouw bevindt zich boven de ingang een prachtig tegeltableau met de naam van het gasthuis.

Tijdens de wandeling komt u nog meer bijzondere tegeltableaus tegen zoals op de Tweebaksmarkt het kantoor van de voormalige levensverzekeringsmaatschappij De Utrecht. In 1904 gebouwd onder architectuur van J.F. Staal en A.H.Kropholler. Ook passeren enkele bijzondere Art Deco en Amsterdamse School gebouwen zoals de Koepelkerk van de architect Tjeerd Kuipers en het voormalig bankgebouw gebouwd op de hoek van de Nieuweweg en de Weaze naar ontwerp van Geert Stapenséa.

Wandel mee met docent Oene Dijk, Fries van geboorte!

Praktische informatie
Shopping cart icon € 25,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!