Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Vierdaagse touringcarreis naar Bremen en Worpswede

Bezoek o.l.v. Krzysztof Dobrowolski-Onclin Bremen en kunstenaarskolonie Worpswede - garant vertrek

Nabij Bremen ligt de kunstenaarskolonie Worpswede, een thuishaven voor belangrijke kunstenaars van het Duitse impressionisme en expressionisme. In de diverse huizen van het dorp zijn nu exposities ingericht met werken van Heinrich Vogeler, Bernhard Hoetger, Otto Modersohn en Paula Modersohn-Becker. Kunstenaars en ambachtslieden tonen hun werk in galerieën en winkeltjes. Behalve een prachtig landschap biedt de omgeving tal van expressionistische beelden en architectuur. Tijdens onze korte reis bezoeken we uitgebreid dit romantische dorp vol artistieke inspiratie, dat voor zovelen een bedevaartsoord was en is. In Bremen zelf bezoeken we plaatsen die met Paula Modersohn-Becker en het expressionisme verbonden zijn, maar ook enkele monumentale gebouwen als het Rathaus en het Nordwollehaus.

PROGRAMMA

dag 1, di 18-10 Vertrek per touringcar vanuit Utrecht naar Bremen, waar we gedurende de hele reis verblijven. Tijdens een stadswandeling verkennen we alvast kort de oude binnenstad van deze Hanzestad. Bij het oude raadhuis vinden we twee beroemde stadssymbolen: de Bremer stadsmuzikanten en het Rolandstandbeeld. In de Böttcherstraße zien we de huizen die de Duitse beeldhouwer Bernhard Hoetger voor Paula Modersohn-Becker ontwierp, nadat hij haar had leren kennen in Parijs. De huizen zijn een mooi voorbeeld van expressionistische architectuur. In een daarvan is een museum voor deze schilderes gevestigd, het eerste ter wereld dat gewijd is aan een kunstenares. Paula Modersohn-Becker was een vooraanstaand lid van de kunstenaarskolonie Worpswede en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het vroege expressionisme. Het museum toont de belangrijkste werken uit haar carrière, van haar Berlijnse studietijd tot haar laatste jaren in Parijs.

dag 2, wo 19-10 De kunstenaarskolonie Worpswede werd in 1889 opgericht als leef- en werkgemeenschap voor lokale kunstenaars, maar zou binnen enkele jaren uitgroeien tot een belangrijke basis van het Duitse impressionisme en expressionisme. Oprichters Fritz Mackensen, Hans am Ende en Otto Modersohn kregen al snel gezelschap van Fritz Overbeck, Heinrich Vogeler en Paula Becker, die met Otto Modersohn zou trouwen. Het woonhuis van Vogeler, de Barkenhoff, groeide uit tot het middelpunt van de kolonie. Vandaag de dag woont er nog altijd een bloeiende kunstenaarsgemeenschap in Worpswede, van schilders en beeldhouwers tot schrijvers en componisten. Tijdens ons bezoek proberen we zo veel mogelijk van dit unieke dorp te zien. We bezichtigen in ieder geval de het Museum am Modersohn Haus – het voormalige woonhuis van Otto en Paula – en de Barkenhoff. Verder maken we een keuze uit de overige bezienswaardigheden en musea.

dag 3, do 20-10 De Kunsthalle van Bremen kent een zeer omvangrijke collectie van de middeleeuwen tot aan hedendaagse kunst. Het zwaartepunt licht echter op de Franse en natuurlijke de Duitse schilderkunst van de negentiende en vroege twintigste eeuw. We gaan hier op zoek naar de werken van de Worpsweder kunstenaarskolonie, maar ook naar de kunstenaars die hen inspireerden. ’s Middags krijgen we een rondleiding door het Nordwollehaus, later ook wel Haus des Reichs genoemd. In het werd in de periode 1928-1931 gebouwd als nieuwe hoofdkantoor van het wolimperium Nordwolle. Het bijzondere is dat de architect een eigen stijl creëerde waarin functionaliteit met een hoog detailniveau gecombineerd werd. Hierin zijn elementen uit het Nieuwe Bouwen, het expressionisme en art deco verenigd. Helaas ging Nordwolle als gevolg van de Grote Depressie failliet nog voor zij het gebouw in gebruik konden nemen. Het Duitse Rijk nam het gebouw daarna over, waardoor het bekend kwam te staan als Haus des Reichs.

Tijdens een rondgang langs prachtig versierde gevels, marmeren zalen en weelderige trappenhuizen komt de glamour van de late jaren twintig echter weer tot leven.

dag 4, vr 21-10 Indien het niet in gebruik is voor officiële functies proberen we ook een rondleiding te krijgen door het prachtige Rathaus. Hier komt de geschiedenis van Bremen als Hanzestad tot leven in de statige hallen en de beroemde Güldenkammer.Voor we terugrijden naar Utrecht brengen we vlakbij Bremen nog een bezoek aan het Overbeck Museum. Hier hangen werken van het kunstenaarsechtpaar Fritz en Hermine Overbeck, die deel uitmaakten van de Worpsweder kunstenaarsgemeenschap. Aansluitend terugrit naar Utrecht.


REISGEGEVENS

  • Reissom: €925,-
  • Toeslag eenpersoonskamer: €125,-
  • NB 1 Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.
  • NB 2 De eenpersoonskamers zijn tweepersoonskamers voor alleengebruik.
  • Inclusief: vervoer per comfortabele touringcar, logies met ontbijt, 1 lunch, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie.
  • Exclusief: overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking.
  • Labrys Reizen heeft i.v.m. het coronavirus diverse maatregelen getroffen. Klik hier om het protocol te bekijken.

Meer informatie over deze reis, zoals vervoer, verblijf en gezondheid, vindt u via deze link. Of bel voor meer informatie met Labrys Reizen, telefoonnummer: 024 3822110.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 925,00
Krzysztof Dobrowolski-Onclin
Nodig iemand uit
Deel:
Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Locatie
Datum
Docent
Bremen
dinsdag 18 oktober 2022 t/m vrijdag 21 oktober 2022
Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!