Zakelijk

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Vierdaagse reis Düsseldorf en Museum Insel Hombroich

o.l.v. drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin. VOLGEBOEKT

Vlak over de grens in Duitsland, bij het plaatsje Neuss, ligt een prachtig openluchtmuseum: Museum Insel Hombroich. Niet een met oude en traditionele gebouwen, maar een parkachtig landschap waar in de open lucht en in diverse verspreid liggende gebouwen moderne en hedendaagse kunst tentoongesteld wordt, Kunst parallel zur Natur. Ook de nabijgelegen voormalige NAVO-raketbasis is voor dit doel ingezet. Hier is onder meer de Langen Foundation gevestigd in een prachtig gebouw van Tadao Ando. Tijdens deze vierdaagse excursie zullen we dit museum en de raketbasis uitgebreid bezoeken.

We nemen echter ook ruim de tijd voor onze thuisbasis tijdens deze reis: Düsseldorf. Het is een hotspot voor moderne kunst met haar vele musea en baanbrekende architectuur. 

PROGRAMMA

dag 1, di 11-07 Per touringcar vertrekken we vanuit Utrecht richting Düsseldorf. We stoppen onderweg in Krefeld voor bezoek aan de internationaal vermaarde Kunstmuseen Krefeld. Deze musea leggen de nadruk op moderne en hedendaagse kunst met een grote vaste collectie en wisselende tentoonstellingen. We bezoeken vandaag twee van de drie locaties. In het statige, negentiende-eeuwse Kaiser-Wilhelm-museum is het grootste deel van de collectie te zien. Na de renovatie in 2016 is hier ook weer de wandschildering ‘Die Lebensalter’ te bewonderen van de Nederlandse kunstenaar Johan Thorn Prikker. Haus Esters was het woonhuis van industrieel Josef Esters. Het werd door Ludwig Mies van der Rohe in Bauhausstijl gebouwd, net als het naastliggende Haus Lange. Beide panden werden omgebouwd tot musea en zijn thans in gebruik als tentoonstellingslocaties voor hedendaagse kunst. Aansluitend rijden we door naar Düsseldorf, waar we intrek nemen in ons hotel.

dag 2, wo 12-07 Vandaag staat de hele dag in het teken van Insel Hombroich. In 1982 kocht kunstverzamelaar Karl-Heinrich Müller een oude villa met verwaarloosd park, met als doel een museum voor zijn kunstcollectie te creëren. Zijn verzameling – met werken van onder meer Cézanne en Rembrandt, Matisse en Calder – zou hier in samenhang met de omliggende natuur getoond moeten worden. Enkele kunstenaars ontwierpen de tentoonstellingsgebouwen en landschapsarchitect Bernard Korte richtte het terrein in met Engelse tuinen, natte biotopen en terrassen. Kunstenaars als Anatol Herzfeld en Erwin Heerich kregen bovendien de ruimte om op het terrein te wonen en werken. Ook hun werken zijn veelvuldig terug te vinden in het landschap. We beginnen de dag op het Raketenstation. Ruim tien jaar na de aankoop van het hoofdterrein verwierf Müller ook de verlaten NAVO-raketbasis nabij zijn museumterrein. Waar tot begin jaren negentig de luchtafweerraketten stonden opgesteld, is nu een ruimte voor kunst en cultuur. De Japanse architect Tadao Ando bouwde hier tevens een prachtig paviljoen voor de Langen Foundation, waar de collectie van Viktor en Marianne Langen tentoongesteld wordt en waar tijdelijke tentoonstellingen worden gehouden. Na de lunch wandelen we via het Kirkeby-Feld naar het hoofdterrein.

dag 3, do 13-07 De bekendste musea van Düsseldorf zijn ongetwijfeld K20 en K21. Het eerste biedt een uitgebreide collectie moderne kunst van de twintigste eeuw met grote namen als Klee, Matisse, Picasso, Warhol en Mondriaan. Het biedt een uitstekend overzicht van de verschillende kunststromingen in de twintigste eeuw. K21 richt zich juist op de hedendaagse kunst vanaf de jaren ’80 van de vorige eeuw. Het is gevestigd in een klassiek palazzo, maar het nieuwe glazen dak zet gelijk de juiste sfeer. Hier zijn in de vaste collectie en wisseltentoonstellingen werken van Calder en Saraceno te bewonderen, net als veel fotografisch werk en videokunst. We verbinden de beide musea door middel van een korte stadswandeling langs kunst in de buitenlucht. Langs de Königsallee zijn onder meer beeldhouwwerken van de Düsseldorfse kunstenaar Günther Uecker te bewonderen.

dag 4, vr 14-07 Op onze laatste dag rijden we naar Schloss Moyland, waar het het Joseph Beuys Archief wordt beheerd. Hij was een van de meeste invloedrijke moderne Duitse kunstenaars en een vooraanstaand docent aan de Düsseldorfse Kunstacademie. De kern van de kunstcollectie van Museum Schloss Moyland bestaat dan ook niet geheel toevallig uit werken van deze kunstenaar. Daarnaast zijn er vaak interessante tentoonstellingen te zien van contemporaine kunst. Na dit bezoek sluiten we het programma af met een gezamenlijke lunch. Aankomst in Utrecht aan het einde van de middag.

REISGEGEVENS

  • Reisdata: 11 t/m 14 juli 2023 VOLGEBOEKT
  • Reissom t/m 1 mei 2023: € 1025,-
  • Reissom vanaf 2 mei 2023: € 1050-
  • Toeslag eenpersoonskamer: € 175,-
  • Inclusief: vervoer per comfortabele touringcar, logies met ontbijt, 2 lunches, reisleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie.
  • Exclusief: overige maaltijden, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking.
  • De reis gaat door bij minimaal 15 deelnemers; het maximum bedraagt 20.

Meer informatie?

  • Kijk voor meer informatie op de website van Labrys of bel voor meer informatie met Labrys Reizen, telefoonnummer: 024 3822110.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 1050,00
Krzysztof Dobrowolski-Onclin
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Docent
Düsseldorf
dinsdag 11 juli 2023 t/m vrijdag 14 juli 2023
Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!