Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Studiedag Herstory

Vrouwelijke kunstenaars in de volle zon

Michelangelo, Caravaggio, Rodin, Picasso – wie kent ze niet? Anguissola, Gentileschi, Claudel, Goncharova – wie kent ze wel? U, na het volgen van deze studiedag! Kunsthistorica Karin Haanappel zet tijdens de studiedag vele vrouwelijke kunstenaars in het zonnetje. Nadat vrouwelijke kunstenaars geruime tijd in de vergetelheid raakten, of in de schaduw van de ‘groten’ stonden, is daar in de afgelopen jaren verandering in gekomen. Onder andere door spetterende solo tentoonstellingen in bekende musea, zoals de tentoonstelling Frida Kahlo: Making Her Self Up in het Victoria and Albert Museum in 2018. Bovendien kunnen we dit jaar uitkijken naar Natalia Goncharova in Tate Britain en Berthe Morisot in Musée d’Orsay. Een goed moment dus om deze vrouwelijke kunstenaars verder te onderzoeken nu zij steeds meer een vast onderdeel worden in de canon van de kunstgeschiedenis. Schrijf u nu in!

Tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw vonden museumdirecteuren en galeriehouders ‘vrouwenkunst’ niet echt de moeite van het verzamelen waard. Geschiedenis en kunstgeschiedenis waren mannenverhalen over vernieuwers, overwinnaars en (onbegrepen) genieën. In de studiedag Herstory of art ontrafelt kunsthistorica Karin Haanappel de mythe van het oerpatriarchaat. Zij neemt u mee naar een wereld vol vrouwelijke kunstenaars en brengt daarbij ook het belang van niet-westerse en prehistorische culturen in beeld. Door te starten in de oude steentijd en vrouwelijke kunstenaars op de kaart te zetten tot het moment waarop de canon van de kunstgeschiedenis geschreven wordt, vertelt Karin her story of art in plaats van his story of art.

Van Italiaanse renaissance kunstenaars Sofonisba Anguissola en Lavinia Fontana tot Judith Leyster in de Noordelijke Nederlanden; van Michaelina Woutiers in de Zuidelijke Nederlanden tot impressionist Berthe Morisot en Russische avant-gardist Natalia Goncharova. Dit is slechts een greep uit het rijke aanbod van vrouwelijke kunstenaars die de revue zullen passeren tijdens de studiedag. Uiteraard mogen Frida Kahlo en Camille Claudel, persoonlijke favorieten van Karin Haanappel, daarbij niet ontbreken.


Prijs is exclusief koffie/thee & lunch; inclusief digitale hand-out

Praktische informatie

Shopping cart icon € 69,00
Nodig iemand uit
Deel:
-

Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

 • College De eenhoorn in de kunst

  De eenhoorn duikt op in geschriften uit de oudheid maar zijn legende vormt zich met name in de middeleeuwse beestenboeken. Eerst in een religieuze context, daarna in een wereldlijke. Van Christussymbool ontwikkelt de eenhoorn zich al heel snel tot symbool van de minnaar. Wij vinden hem in schitterende afbeeldingen van de Annunciatie, maar voornamelijk in wandtapijten met liefdesscenes zoals de wereldberoemde serie van de Dame met de eenhoorn (Museum voor Middeleeuwse kunst in Parijs). Verder is er de beroemde wandkledenserie van de Jacht op de eenhoorn waar de legende wordt afgebeeld in taferelen vol met bloemen en dierensymboliek (Metropolitan Museum of Art in New York). Ook Jacob van Maerlant vertelt over de eenhoorn in zijn Der Naturen Bloeme. In de zestiende eeuw neemt de eenhoorn een belangrijke plaats in de liefdespoëzie van de Franse dichter Maurice Scève en in tekeningen en schilderijen van onder andere Leonardo da Vinci, Giorgione en Zampieiri. Na een paar eeuwen duikt het witte fabeldier weer op in de prachtige schilderijen van de negentiende-eeuwse Gustave Moreau.

  • € 32,50
  Bekijk meer
 • Rondleiding Symboliek in het Catharijneconvent

  Tijdens de rondleiding bestuderen we uiteenlopende voorwerpen, van kerkgewaden en liturgisch vaatwerk tot schilderijen en reliekschrijnen. Samen ontcijferen we de betekenis van de Lebuïnuscodex en analyseren we het werk van Jan van Scorel en Abraham Bloemaert. Vanzelfsprekend besteden we aandacht aan de opkomst van het protestantisme en de gevolgen daarvan voor de symboliek. Maar ook eigentijdse kunst, zoals de pietà van Caspar Berger uit 2006, wordt niet overgeslagen. Door deelname aan deze ontdekkingsreis ervaart u hoe rijk onze christelijke traditie is. Hierdoor wordt het voor u in de toekomst gemakkelijker om de betekenis van kunstwerken te ontrafelen. Het Catharijneconvent is een voormalig middeleeuws klooster dat na de Reformatie verschillende functies heeft gekend, van hospitaal tot opslagplaats. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw is het gebouw in gebruik als Museum Catharijneconvent. Het oorspronkelijke karakter van het klooster is behouden gebleven, met haar kloostergangen en refter. Kunsthistoricus Roland Gieles, die ook regelmatig een symboliek-collegereeks geeft, is uw rondleider in het Catharijneconvent. Excl. entree museum, korting op entree met Museumkaart

  • € 22,50
  Bekijk meer
 • Studiedag Symboliek in de kathedraal

  Behalve aan het interieur van kathedralen besteedt docent Oene Dijk aandacht aan geschriften die over het bouwen gaan, zoals De civitate Dei (Over de stad Gods) van Augustinus en het dagboek van Abt Suger, waarin hij nauwgezet de bouw van de kathedraal van Saint-Denis bijhield. Suger legt ons bijvoorbeeld uit hoe de skeletbouw de wanden opent, waardoor een lux nova (nieuw licht) en een lux continua (eeuwig licht) naar binnen kunnen schijnen, wat de kathedraal tot de voorbode van het hemels Jeruzalem maakt.De studiedag biedt u een virtuele rondleiding door de grote kathedralen van Parijs, Saint-Denis, Chartres, Amiens, Rouen en Reims.  Prijs is exclusief koffie/thee & lunch; inclusief digitale hand-out

  • € 54,00
  Zomeractie
 • Ontdek het Kröller-Müller Museum

  De beeldentuin van het Kröller-Müller Museum ligt in het park De Hoge Veluwe en is een van de grootste beeldentuinen van Europa met ruim 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars. De beeldentuin is uniek in elk seizoen en tijdens de rondleiding kunt u genieten van de beelden en van de natuur. Van Aristide Maillol tot Jean Dubuffet, van Marta Pan tot Pierre Huyghe. Bovendien sieren twee paviljoens van Aldo van Eyck en Gerrit Rietveld de tuin: juweeltjes uit de jaren 60 die hier opnieuw een plaats hebben gekregen. Kunsthistorica Frederike Upmeijer neemt u mee door de sfeervolle tuin en laat u kennis maken met moderne beeldhouwkunst.  Exclusief entree tot het Kröller Müller Museum én Park (€19,90 en met Museumkaart €9,95).

  • € 22,50
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.