Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Studiedag Chinese architectuur

Van Shang-dynastie tot hip traditionalisme.

China, land van tradities. Duizenden jaren worden in dezelfde stijl huizen en steden gebouwd. Langzaam, heel langzaam zijn vreemde invloeden te zien. De komst van het boeddhisme brengt de bouw van tempels en pagoden met zich mee. Westerse contacten leiden tot rococo-paviljoens in de keizerlijke tuinen en indrukwekkende art-deco-architectuur in Shanghai. Incl. digitale hand-out

Door het economische wonder van de jaren 1980 krijgen internationale architecten als Norman Foster, Zaha Hadid en Rem Koolhaas de kans om in China spectaculaire gebouwen te realiseren. De Olympische spelen in Beijing van 2008, met onder andere het 'vogelneststadion' van Herzog en De Meuron, markeren het hoogtepunt van deze ontwikkeling. Want inmiddels is er een generatie Chinese architecten opgestaan die zich veel meer richt op kleinschaligheid, duurzaamheid en traditie.

Tijdens deze studiedag ziet u hoe zij het China van de toekomst vormgeven, maar ook hoe er tijdens de Shang-dynastie (ca. 1600-1046 v. Chr.) werd gebouwd. Kunsthistoricus Max Put wandelt rustig in één dag door 3500 jaar Chinese architectuurgeschiedenis. Gaat u mee?


Excl. koffie, thee & lunch

Praktische informatie

Shopping cart icon € 69,00
Clock icon Duur: 5,8 uur
Max Put
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Amsterdam
woensdag 17 juli
10:30 tot 16:15
Max Put

Uitgelicht

 • Wandeling De Pijp: Avant-garde en arbeiderspaleizen

  De negentiende-eeuwse arbeiderswijk YY heet nu officieel De Pijp, naar de oorspronkelijke bijnaam waar vele inwoners niet graag mee geconfronteerd wilden worden. Ook de ambtelijke naam YY werd al snel een scheldnaam, geassocieerd met prostitutie en onbehoorlijk straatleven. Wellicht om die reden vestigden zich vanaf 1880 schrijvers en kunstenaars in de nieuwe wijk achter de Rijksacademie. Tachtigers als Willem Kloos, Frederik van Eeden en Herman Gorter woonden er, Isaac Israëls schreef er zijn beruchte ‘Pijpelijntjes’ in 1904 en Gerard Reve zijn  beroemde werk ‘De Avonden’ in 1949. De Pijp was eveneens een industriewijk, met fabrieken van C&A en Heineken. Tevens stond hier de enorme diamantslijperij van Asscher, waar een art nouveau-gebouw voor werd neergezet en een arbeidersbuurt met dorps ogende woninkjes. De wandeling gaat langs hoogtepunten van De Pijp: het Nieuwe Bouwen (de Theosofische Vereniging van de architecten van de Van Nelle-fabriek, en de Geïllustreerde Pers van Mart Stam), de voormalige Heinekenbrouwerij en Asscher-diamantslijperij en de Rijksacademie, en eindigt bij een hoogtepunt van Amsterdamse School, het ‘arbeiderspaleis’ De Dageraad. Onderweg komen we langs verschillende ateliers (van onder anderen Carel Willink, Piet Mondriaan, Marlene Dumas), de beruchte ‘Jan Steenzolder’, de Albert Cuyp markt en het Sarphatipark. Het verzamelpunt is het Carel Willinkplantsoen, hoek Ruysdaelkade en Stadhouderskade. Excl. lunch

  • € 29,50
  Bekijk meer
 • Wandelingenreeks Amsterdam: 19de-eeuwse stadsuitbreidingen

  Data voorjaar 2019 Zondag 12 mei (college), 19, 26 mei, 2 juni en 16 juni (wandelingen)   Bij deze reeks is geen lesmateriaal beschikbaar.  

  • € 125,00
  Bekijk meer
 • Lezing Hedendaagse architectuur in Iran

  Duurzaamheid, respect voor traditie, kleinschaligheid, inventiviteit en moderne vormen en materialen kenmerken de hedendaagse architectuur in Iran. Deze trekt wereldwijd de aandacht en wordt tijdens deze lezing van Max Put van alle kanten belicht.

  • € 17,50
  Bekijk meer
 • Korte collegereeks Vrouwelijke Architecten

  Het eerste college is gewijd aan de vrouwelijke ontwerpers en architecten die werkten tijdens het modernisme in de eerste helft van de twintigste eeuw, bijvoorbeeld Lily Reich en Margarete Schütte-Lihotzky. Tijdens het  tweede college komen creatieve teams aan bod: vrouwelijke architecten en ontwerpers die samenwerkten met hun man, zoals Margaret MacDonald en Charles Rennie Mackintosh. Tot slot is het laatste college gewijd aan Nederlandse vrouwelijke architecten en ontwerpers: Margaret Kropholler, Liesbeth van der Pol (DOK architecten), Francine Houben (Mecannoo) en Marlies Rohmer. Schrijf u nu in voor de korte collegereeks door architectuurhistorica Rixt Hoekstra.

  • € 89,00
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.