Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Stadswandeling Utrecht Oost

Van neostijlen tot hedendaagse architectuur

Van verschillende neostijlen, Jugendstil en De Stijl tot hedendaagse architectuur: Vrije Academie docente Go Bruens neemt u in twee uur mee door de diverse wijk van Utrecht Oost.

Nadat het Wilhelminapark in Utrecht was voltooid, ontwikkelde zich vanaf 1900 een nieuwe woonwijk voor de gegoede burgers van de stad. Direct rondom het park zijn de herenhuizen in verschillende neostijlen en Jugendstil te zien. Daarachter worden de eerste Utrechtse flats en woonblokken in Amsterdamse schoolstijl gebouwd. Als tegenhanger van deze woningen ontwerpt Gerrit Rietveld in 1924 een huis voor Truus Schröder, dat ook wel wordt gezien als icoon van de Stijl. Tijdens de wandeling komt u ook langs de hedendaagse architectuur van de buurt, bijvoorbeeld de geluidswalwoningen van Koen van Velsen en het dubbelhuis van MVRDV. Wandel mee met kunsthistorica Go Bruens om ook de chauffeurswoning, vier herenhuizen en een appartementenblok van Rietveld te zien en vergelijk het met de omliggende architectuur. Dan blijkt eens te meer dat Rietveld zijn tijd ver vooruit was. 

Praktische informatie

Shopping cart icon € 25,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

  • Stadswandeling Culemborg

    In  1318 ontving Culemborg stadsrechten en daarmee zijn ook de eerste stadsuitbreidingen een feit. Er kwam een stadsmuur en –gracht om de ongeregelde bendes en vijandelijke troepen buiten de stad te houden. De oude binnenpoort waarop vloedtekens zijn te zien staat nog prominent in het oude centrum.  Het deel van de stadsmuur dat nu nog staat geldt als de oudste originele stadsmuur van Nederland! Vanaf de 19e eeuw werden er stadsvilla’s gebouwd en hielp de uitvinding van de stoomlocomotief Culemborg aan een wereldprimeur met de langste spoorbrug van Europa. 

    • € 25,00
    Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.