Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Stadswandeling Muiden

Wandel mee met Hanneke Blijham door deze prachtige historische vestingstad.

Bij Muiden denken we in eerste instantie aan het Muiderslot met zijn bekendste bewoners Floris V en Pieter Cornelisz Hooft, en aan de jachthaven. Dat het stadje veel meer heeft te bieden leren we tijdens deze excursie. Onder leiding van historica Hanneke Blijham verkennen we het Muizenfort, een 19e eeuws fort dat gebouwd was ter bescherming van de oostelijke kant van de vesting.

Daarna volgt een wandeling door het stadje. We zullen verrassend veel sporen tegenkomen van de voormalige vesting. Bijvoorbeeld de middeleeuwse kerktoren die oorspronkelijk als verdedigingstoren was gebouwd, een klein slootje dat ooit de buitengracht van de eerste vesting is geweest, de unieke holle stenen beer achter het Muiderslot die aangelegd werd om een betere inundatie (onderwaterzetting, een verdedigingsmaatregel) mogelijk te maken. Vanaf de Westbatterij, een torenfort uit het midden van de 19e eeuw is het forteiland Pampus goed te zien. In het stadje zelf zijn diverse mooie gevels te bewonderen. Dat de slogan ’Muiden, een schat van een stad’ klopt kunt u na deze excursie vast en zeker beamen.

NB. Het Muizenfort is helaas slechts incidenteel geopend. We kunnen er dus over het algemeen niet in tijdens de wandeling. (Bij gebrek aan vrijwilligers is het ook op zaterdag regelmatig gesloten).

Praktische informatie

Shopping cart icon € 25,00
Clock icon Duur: 2 uur
Hanneke Blijham
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Muiden
dinsdag 28 mei 2019
11:00 tot 13:00
Hanneke Blijham
Muiden
vrijdag 21 juni 2019
11:00 tot 13:00
Hanneke Blijham

Uitgelicht

 • Zomercollege Florence

  Het silhouet van Florence wordt gedomineerd door de torenspitsen van de vele kerken en paleizen. De enorme koepel van de Santa Maria del Fiore, die in de volksmond Il Duomo wordt genoemd, ontworpen door Filippo Brunelleschi, heeft de stad internationale faam gegeven. In deze lezing van 2 uur brengt Frederike Upmeijer de stad voor u tot leven met prachtige verhalen en schitterend beeldmateriaal. Natuurlijk ontbreken ook de nodige tips voor uw eventuele eigen bezoek aan de stad niet.  

  • € 22,00
  Bekijk meer
 • College Maarten van Heemskerck

  Na de leertijd bij Van Scorel was de volgende stap voor Maarten van Heemskerck een reis en een verblijf in Rome. Hier maakte hij prachtige tekeningen van de Sint Pieter in aanbouw en de aanwezige antieke restanten. Na zijn terugkeer in Haarlem nam hij de positie van zijn vroegere leermeester in. Uiteindelijk zou de reformatie een einde maken aan de loopbaan van Van Heemskerck. Zijn laatste werk dateert uit 1566, het jaar van de Beeldenstorm. Het Laurentiusaltaar van de Grote Kerk in Alkmaar verloor zijn functie en werd in 1581 verkocht. Via een tussenpersoon kwam het in handen van de koning van Zweden, die het in de kathedraal van Linköping plaatste. Daar staat het nog steeds. Speciaal ter ere van het vijfhonderdjarig bestaan van de Grote of Sint-Laurenskerk zijn de zijluiken voor één keer naar Alkmaar teruggebracht. De luiken zijn in de kerk te zien vanaf 20 april 2018. Benieuwd naar de achtergrond van dit altaarstuk en Maarten van Heemskerck? Schrijf u dan nu in voor de lezing door Martijn Pieters.   Het Laurentius-altaarstuk van Maarten van Heemskerck. Thuiskomst van een meesterwerk | 20 april t/m 26 augustus | Stedelijk Museum Alkmaar    

  • € 32,50
  Bekijk meer
 • Zomercollege Krakau

  Krakau doet denken aan een statige, voorname dame. Haar grandeur heeft de stad te danken aan de goed bewaarde bebouwing uit de middeleeuwen en de renaissance. Zo staat het centrum nog steeds vol met van de buitenwereld afgesloten kloosters en huist de universiteit, de oudste van het land, in het oorspronkelijke gebouw uit de late vijftiende eeuw. Het grote plein is een indrukwekkende open plek en tot op heden het hart van de stad. Krakau is typisch zo’n stad waar kunstminnaars niet uitgekeken op raken – na de lezing weet u precies waarom.

  • € 22,00
  Bekijk meer
 • Studiedag Italiaanse kerken

  De opzet van de dag is chronologisch: sommige kerken komen aan bod omdat de architectuur op enige wijze interessant is, anderen zijn juist het bespreken waard vanwege het interieur. We reizen virtueel van hot naar her door Italië en koesteren ons een dagje in de pracht en praal van de Italiaanse kerken. Excl. koffie, thee & lunch

  • € 55,00
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.