Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Stadswandeling Jugendstil in Utrecht

Natuurstenen balkonnetjes, baksteen in allerlei kleuren, tegeltableaus en beeldhouwwerken.

In de binnenstad van Utrecht zijn veel Jugendstilpanden te vinden, meer dan u denkt! In deze wandeling neemt u afstand en kijkt u eens omhoog. Daar vindt u natuurstenen balkonnetjes, baksteen in allerlei kleuren, tegeltableaus en beeldhouwwerken. Zo ziet u Utrecht met een heel andere blik. Wandel mee met docente Myrthe Hebinck langs een aantal binnenstadspanden en ontdek de Jugendstil in Utrecht.

De welvaart van de stad eind negentiende eeuw uitte zich in weelderige architectuur. Vooral winkeleigenaren wilden hun etalages aantrekkelijk maken door het gebruik van veel glas en gebogen houten omlijstingen. Maar ook de hogere etages zijn vaak rijkelijk gedecoreerd. Door de intrek van moderne zaken en veel winkelend publiek vallen de gevels nauwelijks meer op.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 22,50
Clock icon Duur: 1,5 uur
Myrthe Hebinck
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Utrecht
zondag 02 juni 2019
10:30 tot 12:00
Myrthe Hebinck
Utrecht
zaterdag 22 juni 2019
10:30 tot 12:00
Myrthe Hebinck
Utrecht
zondag 07 juli 2019
10:30 tot 12:00
Myrthe Hebinck
Utrecht
zaterdag 20 juli 2019
10:30 tot 12:00
Myrthe Hebinck

Uitgelicht

 • Wandelingenreeks Amsterdam: 19de-eeuwse stadsuitbreidingen

  Data voorjaar 2019 Zondag 12 mei (college), 19, 26 mei, 2 juni en 16 juni (wandelingen)   Bij deze reeks is geen lesmateriaal beschikbaar.  

  • € 125,00
  Bekijk meer
 • Stadswandeling Utrecht Oost

  Nadat het Wilhelminapark in Utrecht was voltooid, ontwikkelde zich vanaf 1900 een nieuwe woonwijk voor de gegoede burgers van de stad. Direct rondom het park zijn de herenhuizen in verschillende neostijlen en Jugendstil te zien. Daarachter worden de eerste Utrechtse flats en woonblokken in Amsterdamse schoolstijl gebouwd. Als tegenhanger van deze woningen ontwerpt Gerrit Rietveld in 1924 een huis voor Truus Schröder, dat ook wel wordt gezien als icoon van de Stijl. Tijdens de wandeling komt u ook langs de hedendaagse architectuur van de buurt, bijvoorbeeld de geluidswalwoningen van Koen van Velsen en het dubbelhuis van MVRDV. Wandel mee met kunsthistorica Go Bruens om ook de chauffeurswoning, vier herenhuizen en een appartementenblok van Rietveld te zien en vergelijk het met de omliggende architectuur. Dan blijkt eens te meer dat Rietveld zijn tijd ver vooruit was. 

  • € 25,00
  Bekijk meer
 • Wandelen tussen Lastage en Plantage

  Wandel mee met Hans Luiten en hoor hoe deze historische rafelrand weliswaar transformeerde van bedrijventerrein naar woongebied, maar altijd wat schril bleef afsteken tegen de chique Plantage- en de enerverende Lastagebuurt bij de Nieuwmarkt. 

  • € 25,00
  Bekijk meer
 • Stadswandeling Art Nouveau in Leeuwarden

  De Centrale Apotheek van de architect G.B. Broekema is het meest beroemde voorbeeld. Naast het prachtige houtsnijwerk, het sierlijke ijzerwerk, en de met glazuur bedekte verblendsteen valt vooral het prachtige tegeltableau op. Net zo bijzonder in materiaalgebruik en nog rijker gekleurd  is het Gabbema Gasthuis van de architect W.C. de Groot. Op het dak liggen rood- en groen geglazuurde pannen. In het midden van het gebouw bevindt zich boven de ingang een prachtig tegeltableau met de naam van het gasthuis. Tijdens de wandeling komt u nog meer bijzondere tegeltableaus tegen zoals op de Tweebaksmarkt het kantoor van de voormalige levensverzekeringsmaatschappij De Utrecht. In 1904 gebouwd onder architectuur van J.F. Staal en A.H.Kropholler. Ook passeren enkele bijzondere Art Deco en Amsterdamse School gebouwen zoals de Koepelkerk van de architect Tjeerd Kuipers en het voormalig bankgebouw gebouwd op de hoek van de Nieuweweg en de Weaze naar ontwerp van Geert Stapenséa. Genoeg redenen om, naast het Cultureel Hoofdstadschap, Leeuwarden in 2018 te bezoeken. Loop mee met Oene Dijk, Fries van geboorte. Bekijk hier ook de historische stadswandelingen  in het Nederlands en in het  Fries, De lezing Friese kerken of voor een overzicht van de activiteiten in Leeuwarden, culturele hoofdstad 2018.

  • € 25,00
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.