Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Rondleiding Maarten Baas - Hide and Seek

Met Ellen van der Vecht in het Groninger Museum.

Maarten Baas (1978) is een van de meest invloedrijke Nederlandse ontwerpers van het begin van de 21e eeuw. Zijn ontwerpen bevinden zich op het snijvlak van kunst en design en staan bekend als conceptueel, humoristisch, rebels en theatraal. De tentoonstelling Maarten Baas - Hide and Seek, zijn eerste grote tentoonstelling bevat werken zoals Clay, Grandfather Clock en zijn afstudeercollectie Smoke, waarmee hij wereldberoemd werd. Docent Ellen van der Vecht leidt u rond en vertelt u over oeuvre, motieven en leven van Baas.

Tijd, melancholie en vergankelijkheid spelen een terugkerende rol in het werk van Maarten Baas. Een sprekend voorbeeld hiervan is het baanbrekende werk Real Time (2009). Door acteurs te filmen die gedurende 12 uur elke minuut handmatig de tijd aangeven, functioneren deze films als klok. Hiermee combineert hij de thema's theater, kunst, film en design. Een gigantische klok uit deze serie is sinds 2016 te zien op vliegveld Schiphol.

Het Groninger Museum volgt Maarten Baas al geruime tijd en koopt regelmatig werk van hem aan voor de collectie. De inrichting van het MendiniRestaurant in 2010 vormt hierin het hoogtepunt. Speciaal voor de tentoonstelling creëert Maarten Baas ook nieuw werk. 

Naast de rondleidingen geeft Ellen van der Vecht ook lezingen bij deze tentoonstelling.

Maarten Baas - Hide and Seek | 18 februari t/m 24 september | Groninger Museum
LET OP: Gedurende de Rodin-tentoonstelling geldt een toeslag op de entreeprijs van €5,-. Deze tentoonstelling loopt t/m 30 april.

Bestel de catalogus zonder verzendkosten

Bestel nu de gelijknamige catalogus Maarten Baas - Hide & Seek bij de Vrije Academie. Indien u de rondleiding én het boek samen bestelt betaalt u géén verzendkosten.


Excl. entree tot museum. Korting op entree met Museumkaart.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 22,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

 • Lezing Vivian Maier in Foam

  Vivian Maier (New York, 1926 – 2009) was gedurende haar hele werkzame leven professioneel nanny. In haar vrije tijd documenteerde ze het leven in grote Amerikaanse steden zoals New York en Chicago zonder dat iemand uit haar directe omgeving ooit het resultaat hiervan zag. Ze liet een indrukwekkend oeuvre na van ruim 120.000 negatieven waarvan de kwaliteit zich kan meten met beroemde tijdgenoten als Helen Levitt, Elliot Erwitt en Garry Winogrand. Ze documenteerde alles wat haar aandacht trok, naast foto’s maakte ze op straat ook talloze film- en geluidsopnames. Maier concentreerde zich op sociale onderwerpen: het straatleven, minder bedeelden en emigranten. De tentoonstelling in Foam bevat werk vanaf de jaren ‘50 tot en met ‘80, zowel in zwart-wit als kleur en bewegend beeld. Tijdens de lezing op 7 december gaat Foam curator Claudia Küssel in op het leven en het oeuvre van deze fascinerende vrouw.  Exclusief entree museum (Museumkaart gratis).

  • € 17,50
  Bekijk meer
 • Lezing Koninginnen van de Nijl - Rijksmuseum van Oudheden

  Op de tentoonstelling Koninginnen van de Nijl in het Rijksmuseumvan Oudheden getuigen sieraden, parfumflesjes, beschilderde vazen en bronzen spiegels van hun weelderige levens. De gereconstrueerde kamer uit de graftombe van koningin Nefertari spant de kroon. Wat is daar te zien? Hoe belangrijk was Nefertari? U hoort er alles over tijdens de inleidende lezing van Diana de Wild. Koninginnen van de Nijl | 18 november 2016 t/m 17 april 2017 | Rijksmuseum van Oudheden, Leiden Bestel de catalogus zonder verzendkosten Bestel nu ook de tentoonstellingscatalogus Koninginnen van de Nijl bij de Vrije Academie. Indien u de lezing én het boek samen bestelt betaalt u géén verzendkosten. Excl. entree museum (Museumkaart geldig)

  • € 17,50
  Bekijk meer
 • Studiedag Adriaen de Vries & tijdgenoten

  Kunsthistorica Birgitte Mommers vertelt 's ochtends over Adriaens leertijd, eerst bij Willem van Tetrode in Delft en later bij Giambologna in Florence. 's Middags gaat het over De Vries' tijdgenoten en collega-kunstenaars aan het hof van de Habsburgse keizer Rudolf II in Praag. Aan het eind van de dag bent u thuis in het oeuvre van Adriaen de Vries en begrijpt u ook waarom het Rijksmuseum juichend een smak geld neertelde voor zijn bronzen Atlas, die vanaf dit voorjaar permanent op zaal staat. Excl. entree museum, korting op entree met Museumkaart, excl. lunch

  • € 65,00
  Bekijk meer
 • Lezing Goya: de portrettist

  Wat maakte hem zo geliefd als portrettist? Hij had een innovatieve en onconventionele benadering, en heeft een grote bijdrage aan de portretkunst geleverd. Goya kon de persoon zien achter de façade die de modellen hem toonden, hij bracht hun karakter en psychologie op subtiele wijze tot leven in zijn portretten. We zien onder geportretteerde dan ook veel personen die een belangrijke rol hebben gespeeld in zijn leven, bijvoorbeeld: de hertog en hertogin van Osuna (De Hertog en Hertogin van Osuna, 1788) en de graaf van Floridablanca ( De Graaf van Floridablanca, 1783). Tijdens de lezing schetst kunsthistoricus Stefano Giani een overzicht van de loopbaan van Goya als kunstenaar, vanaf het eerste begin aan het hof van Madrid tot zijn aanstelling als Eerste Hofschilder van Karel IV en zijn status als favoriete portrettist van de Spaanse aristocratie. Hij kende ook een moeilijke periode onder het regime van Joseph Bonaparte en de troonbestijging van Ferdinand VII. De laatste jaren van zijn leven werden gekenmerkt door zijn (zelfopgelegde) verbanning naar Frankrijk. Excl. koffie, thee

  • € 29,50
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.