Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

ONLINE - Lezing Uitsterven, einde verhaal of nieuwe kans

Dramatische gebeurtenissen in ruim 550 miljoen jaar aardgeschiedenis

Kranten staan er vol van, de mens als sloper van de natuur, ecosystemen verdwijnen en onbekende soorten sterven uit voordat ze beschreven zijn. Nooit eerder werd onze planeet gedomineerd door één soort die ook nog in staat is om de ganse biosfeer te veranderen in een dorre woestijn.

Bioloog Kees Boele neemt u in een uur tijd mee langs dramatische gebeurtenissen in ruim 550 miljoen jaar aardgeschiedenis. Minstens vijf grote extinctie golven resulteerden in het bijna verdwijnen van al het aardse leven. Gigantische meteorietinslagen zorgden voor eeuwen duisternis. Vulkanische uitbarstingen bedekten grote delen van India en Siberië met lava en verzuurden de oceanen. Trilobieten, dinosauriërs en onze vroegste voorouders overleefden het niet. Maar steeds maakte het leven een nieuwe start. Kleine spitsmuisachtige diertjes en vliegende verre achterneven van T-Rex overleefden en zien we nu overal op aarde. Op kleinere schaal is uitsterven als het bekende spreekwoord “de één z’n dood. Is de ander z’n brood”. Ook de Neanderthalers hebben dat gemerkt, zij hebben het niet gered en hun verre verwant, de moderne mens, nam hun niche als jager/verzamelaar over..

In het huidige Antropoceen is het feitelijk niet anders. Zou het zo kunnen zijn dat sapiens uiteindelijk zijn eigen leefmilieu zal vernietigen en vervolgens uitsterven? In de overstroomde kustvlakten van Bangla Desh en het vroegere Nederland zal ook dan na miljoenen jaren nieuw leven ontstaan. Nu nog onbekende geleedpotigen en mogelijk zelfs enkele zoogdieren zullen de kaal geslagen vlakten van de Amazone weer gaan bevolken. Uitsterven betekent ook een nieuwe kans.

  • U volgt de lezing live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
  • Het bijwonen van het college kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Tijdens het college ziet u de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien.
  • U ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van het ONLINE college een link waarmee u het college via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 18,00
Clock icon Duur: 1 uur
Kees Boele
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Online
Zoom
zaterdag 01 mei 2021
11:00 tot 12:00
Kees Boele

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!