Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

ONLINE - Lezing Naakt in het damesatelier

Kunstonderwijs voor vrouwen in de 19e eeuw

Stelt u het zich voor: een talentvolle en ambitieuze jonge vrouw wilde in de negentiende eeuw een kunstenaarsopleiding doen. Als vrouw werd zij niet toegelaten tot een van de officiële kunstacademies. Wat nu? Op naar Parijs! Daar werden in de tweede helft van de negentiende eeuw een aantal privé-academies opgericht zodat ook jonge vrouwen een (min of meer) volwaardige kunstopleiding konden volgen.

Doordat de getalenteerd vrouwen niet werden toegelaten aan de officiële academies, ontbrak er een belangrijk onderdeel van hun kunstonderwijs: oefening in het tekenen van naaktmodel. De gedachte alleen al, dat vrouwen lessen in naaktmodel tekenen zouden volgen, werd zeer onfatsoenlijk geacht. Terwijl juist deze lessen nodig zijn om genres als historieschilderkunst en mythologische en Bijbelse scenes goed uit te kunnen oefenen. Dankzij de oprichting van de privé-academies zoals Académie Julian en Académie Colarossi konden vrouwelijke kunstenaars zich ook op deze genres richten, in plaats van uitsluitend op stillevens, portretten of landschappen.

Tijdens de online lezing vertelt kunsthistorica Marijke van Dijk over de (on)mogelijkheden van kunstonderwijs voor vrouwen in de negentiende eeuw, geïllustreerd met boeiende verhalen van ondernemende Nederlandse vrouwen die in Parijs een opleiding gingen volgen. 

  • U volgt de lezing live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
  • Het bijwonen van de lezing kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig.
  • U ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van de ONLINE lezing een link waarmee u de lezing via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 18,00
Clock icon Duur: 1 uur
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Online
Zoom
donderdag 18 november 2021
11:00 tot 12:00
Online
Zoom
woensdag 24 november 2021
14:00 tot 15:00

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!