Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

ONLINE - Lezing Mode op de bon

Mode tijdens de bezetting

Jurken van jute en meelzakken, een mantelpakje van onderrokken, doopjurkjes en trouwjurken van parachutestof, een jasje van hondenhaar en schoenen met houten zolen. Wie er tijdens de bezetting modieus uit wilde zien, moest creatief zijn want al in de zomer van 1940 ging textiel op de bon.

De tentoonstelling Mode op de bon in Kamp Vught laat zien hoe het modebeeld veranderde tijdens de bezetting. Mantelpakjes werden gemaakt van oude herenkostuums en het model werd daardoor rechter en breder. De rokken werden minder geplooid en korter om zo stof te besparen. Ook kousen werden schaars, waardoor vrouwen lange broeken gingen dragen. Jurken gemaakt van twee verschillende stoffen raakten in de mode.

Na de oorlog was de schaarste niet meteen voorbij. Passend bij de tijdgeest bedacht verzetsvrouw Mies Boissevain- van Lennep de Nationale Feestrok. Deze rok werd door vrouwen zelf gemaakt van overgebleven lapjes waaraan dierbare herinneringen kleefden. De rok, die in 1946 werd geïntroduceerd en dit jaar dus haar 75-jarig jubileum viert, was daarmee een krachtig vrouwelijk symbool van zowel wederopbouw als van het herdenken van het verleden. 

Kostuum- en kunsthistorica Birthe Weijkamp vertelt in haar lezing over de mode in de jaren 40 en hoe men omging met het gebrek aan textiel. 

Ook is er aandacht voor de huidige trend op modegebied om textiel te hergebruiken. Nu niet omdat er een tekort is, maar vanwege het besef dat we te veel verspillen. In de tentoonstelling ziet u ontwerpen van onder anderen Viktor&Rolf, Ronald van der Kemp en Lisa Konno.

  • De tentoonstelling Mode op de Bon is van 25 maart t/m 31 oktober 2021 te zien in Nationaal Monument Kamp Vught.
  • U volgt de lezing live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
  • Het bijwonen van de lezing kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Tijdens de lezing ziet u de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien.
  • U ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van de ONLINE lezing een link waarmee u het college via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 18,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!