
Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Nijmegen heeft een lange geschiedenis die meer dan twee millennia terug gaat. De stad vierde in 2005 zijn 2000-jarig bestaan. De plaats wordt ook wel de oudste stad van Nederland genoemd, en dat is niet voor niets.
De oorsprong van Nijmegen ligt in de Romeinse tijd. Toen was Nijmegen onderdeel van de Limes, de noordelijke grens van het Rijk op het Europese continent. Langs de grens werd een legerplaats gebouwd en vervolgens aan de Waal een nieuwe nederzetting Ulpia Noviomagus Batavorum. Aan het begin van de vijfde eeuw verdwenen de Romeinen uit de lage landen. Karel de Grote liet een palts bij Nijmegen bouwen. Zo werd Nijmegen een Keizerstad waar verschillende keizers en keizerinnen van het Heilige Roomse Rijk hun residentie hadden. In 1230 werd Nijmegen vrije rijksstad en in 1402 Hanzestad. Tussen 1655 en 1679 beschikte de stad over een Kwartierlijke Academie . Sinds de komst van de Katholieke Universiteit (de huidige Radboud Universiteit) in 1923 is het een universiteitsstad. Op 22 februari 1944 werd Nijmegen per vergissing gebombardeerd. Na de Tweede Wereldoorlog zijn delen van het centrum gerestaureerd en herbouwd. Bovendien heeft de stad zich flink uitgebreid in westelijke en vooral zuidwestelijke richting, en vanaf het begin van de eenentwintigste eeuw ook naar het noorden, aan de overkant van de Waal bij Lent.
Tijdens deze lezing zullen we sporen zien uit het verleden, maar ook van het heden. Met de informatie uit de hand-out kunt u vervolgens zelf op pad: wandel door Nijmegen en ontdek deze interessante stad.
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.