Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

ONLINE - Lezing De wilde bij

Van harige brommers tot superspecialisten

Wilde bijen zijn fascinerende insecten maar tegelijkertijd gaan we er nonchalant mee om. Alleen hommels hebben een zeker knuffelgehalte als harige brommers maar toch zijn velen er bang voor omdat ze misschien zouden kunnen steken.

Voor de natuur zijn wilde bijen van essentieel belang als bestuivers, maar ook als onderdeel van allerlei ecosystemen. Sommigen zijn superspecialisten zoals klokjesbijen en wormkruidzijdebijen. Andere zijn meer generalisten zoals de meeste hommelsoorten, voor hun is bijna elk soort stuifmeel en nectar perfect als voer voor hun kroost. Maar ook zij zitten in de kringloop van eten en gegeten worden. Bijna alle bijensoorten kennen wel één of meerdere koekoeksbijen die graag een mee eten uit de ruif en af en toe ook maar even een ei of larf mee naar binnen schuiven. Sluipwespen staan bij duizenden klaar om toe te slaan en ook legio vogels werken een bij graag naar binnen als tussendoortje.

Bioloog Kees Boele laat u in deze lezing kennismaken met enkele tientallen van de ruim driehonderd bijensoorten. Ecologische relaties worden daarbij geschetst en landschappen gekarakteriseerd op basis van het voorkomen van deze insecten. Afsluitend wordt de aandacht gericht op bij-vriendelijk beheer. Versnippering, verdroging en vermesting van de natuur hebben een ravage aangericht onder onze wilde bijen. Ondanks de stichting van enkele bijenreservaten in Nederland zijn vele soorten nog steeds ernstig bedreigd. Na afloop weet u: “de bij hoort er echt bij”!

  • U volgt de lezing live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
  • Het bijwonen van de lezing kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig.
  • U ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van de ONLINE lezing een link waarmee u de lezing via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 18,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!