Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

ONLINE - Lezing De onvrije koloniën

Aan het begin van de 19de eeuw stond Nederland voor een uitdaging. Napoleon was verslagen maar de Nederlanden had er zwaar onder te lijden gehad. De economie lag op zijn gat, velen leefden ver onder de armoedegrens. Met name in de grote steden. Koning Willem I vroeg daarom zijn mensen voor oplossingen. Generaal Johannes van den Bosch kwam met het plan van de Maatschappij van Weldadigheid. Een oplossing om paupers terug in de maatschappij te krijgen door harde arbeid en scholing in het hoge Noorden.

Het idee was een vernieuwend sociaal experiment waar al snel problemen in naar voren kwam. Wat moest men doen met de mensen die zich niet aan de regels hielden binnen de Maatschappij? En wat te doen met nog de vele landlopers en bedelaars die in principe in die tijd de wet overtreden? En wat met de vele, vele wezen van het land. Dus al snel kwamen binnen de Maatschappij ook de onvrije koloniën, waar met orde en tucht de mensen weer in het gareel gebracht moesten worden. Ommerschans en Veenhuizen werden strafkolonies. In deze online lezing door historica Saskia Poelman ontdekt u de onvrije kant van de Maatschappij van Weldadigheid. Hoe was het leven in deze onvrije koloniën, welke mensen kwamen er terecht en hoe zag hun toekomst er uit?

  • U volgt de lezing live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
  • Het bijwonen van de lezing kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Tijdens de lezing ziet u de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien.
  • U ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van de ONLINE lezing een link waarmee u de lezing via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer

Praktische informatie

Shopping cart icon € 18,00
Clock icon Duur: 1 uur
Saskia Poelman
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Online
Zoom
dinsdag 27 april 2021
20:00 tot 21:00
Saskia Poelman

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!