Zakelijk

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

ONLINE - Colleges Wijsheid uit het Oosten

Wat we kunnen leren van de oosterse filosofie uit India, China en Japan

We zetten inzichten uit het boeddhisme en taoïsme al in bij mindfulness, maar wat kunnen wij in het westen nog meer leren van de oeroude filosofie uit het oosten? Niet alleen op spiritueel vlak, maar vooral ook op filosofisch gebied is het oosterse denken voor ons interessant. Het wijsgerige denken in India en China heeft namelijk altijd een praktisch doel gediend door zich te oriënteren in het concrete, tastbare leven. Je niet verliezen in assertiviteitstrainingen of timemanagement, maar juist minder krampachtig omgaan met ‘de dingen’. Filosofiedocent Edward van der Tuuk laat je in vijf colleges kennis maken met de grootste stromingen uit de oosterse filosofie, zoals het brahmanisme, hindoeïsme, boeddhisme, confucianisme en taoïsme.

Van Confucius tot Zen

Parallel aan de geboorte van de westerse wijsbegeerte tussen 700 en 200 voor Christus ontstonden ook in India, China en Japan revoluties in het denken die samen de oosterse filosofie worden genoemd. Het zal je verbazen hoe concreet en praktisch toepasbaar deze zogenaamd zweverige denkstromingen zijn. Terwijl wij met man en macht onze prestaties proberen te vergroten en onze controle trachten te behouden, wijst de oosterse filosofie op een meer relaxte omgang met ‘de dingen'. 'Wu wei' (niet doen) adviseert de Chinese filosoof Lao Zi al in zesde eeuw voor Christus.

Niet alleen op het vlak van stressmanagement vooral ook op filosofisch gebied is het oosterse denken een bron van inspiratie. Je ontdekt hoe binnen de genoemde stromingen gedacht worden over ego, kennis en taal. Je hoort waarom processen belangrijker dan dingen, waarom het relatieve te verkiezen is boven het absolute en hoe de gegeven werkelijkheid meer waard kan zijn dan de waarheid.

Deze verhelderende kennismaking met de veelomvattende oosterse filosofie bestaat uit vijf colleges. Je maakt kennis met de grootste stromingen uit de oosterse filosofie en leggen we het oosterse en westerse denken naast elkaar. Wat kunnen wij leren van de wijzen uit het oosten? 

  • 5 hoorcolleges
  • Geen syllabus beschikbaar.

Sta je ingeschreven voor een ONLINE activiteit?

  • Je ontvangt 1 uur voor aanvang een link waarmee je het college via het programma Zoom kunt bijwonen.
  • Na afloop ontvang je een link waarmee je de registratie van het college nog 7 dagen kunt terugkijken.
  • Het bijwonen van het college kan op je eigen computer, laptop of tablet. Je hebt hiervoor een goede internetverbinding en geluid nodig.


Praktische informatie
Shopping cart icon € 175,00
Edward van der Tuuk
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Online Zoom
vrijdag 26 januari 2024 t/m vrijdag 01 maart 2024
10:00 tot 12:00
Edward van der Tuuk

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!