Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Mainz, van Karel de Grote tot Frederik Barbarossa

Zesdaagse busreis onder leiding van drs. Martijn Pieters

Het grondgebied van de huidige deelstaat Rijnland-Palts was in de middeleeuwen lange tijd het centrum van Europa. In de twaalfde eeuw schreef de kroniekschrijver Otto von Freising al dat hier de ‘größte Kraft des Reichs’ lag. In een periode van enkele honderden jaren waren keizers en koningen, vorsten en veldheren, ridders en rijksvorsten met elkaar verbonden in de strijd om de macht. Op korte afstand van elkaar verrezen imposante kathedralen in Mainz, Speyer en Worms. De keizerspalts van Ingelheim was een plek waar eenieder die ertoe deed maar wat graag gezien werd. 

In het Landesmuseum van Mainz is tot en met april 2021 een grote overzichtstentoonstelling te zien over deze rijke periode: ‘Die Kaiser und die Säulen ihrer Macht – von Karl dem Großen bis Friedrich Barbarossa’. We leren over de idealen en persoonlijkheden van deze machthebbers, en laven ons aan de prachtige kunstvoorwerpen die deze tijd heeft voortgebracht. Vanuit heel Europa keren de mooiste schatten terug naar het hart van het Roomse Rijk.

PROGRAMMA (wijzigingen voorbehouden)

dag 1, di 06-04 We vertrekken bijtijds uit Utrecht voor de rit naar Mainz, een van de belangrijkste steden in het middeleeuwse Rijnland. De aartsbisschoppen van Mainz waren ten tijde van het Heilige Roomse Rijk de belangrijkste raadgevers van de keizers. Zij waren de primas germaniae, de vervangers van de Paus ten noorden van de Alpen. Na aankomst in de middag wandelen we naar het Landesmuseum voor een bezoek aan de tentoonstelling ‘Die Kaiser und die Säulen ihrer Macht – von Karl dem Großen bis Friedrich Barbarossa’. Deze tentoonstelling vormt een mooi kader voor ons programma de komende dagen. Na een inleiding van de reisleider kunt u de tentoonstelling zelfstandig bezoeken. Het museum is vandaag tot maar liefst 21.00 uur geopend.

We verblijven de hele reis in een comfortabel hotel in Mainz.

dag 2, wo 07-04 Een stadswandeling leidt ons langs de belangrijkste middeleeuwse kerken van de stad. De veertiende-eeuwse kerk van St. Antonius werd gebouwd op het terrein van de oude Isis en Mater Magnaverering uit de Romeinse tijd. Het kent prachtige gotische gewelfschilderingen die pas in 1948 werden ontdekt. In dezelfde eeuw werd ook het Karmelietenklooster gebouwd. Hier zijn nog een prachtige madonna uit omstreeks 1400 en een hoogaltaar uit dezelfde tijd te bewonderen. De middag staat grotendeels in het teken van de Dom. Deze pijlerbasiliek met maar liefst zes torens is een van de drie keizerlijke domkerken en een hoogtepunt van romaanse architectuur. Een lokale gids laat ons uitgebreid de schatten van deze kerk zien. Er is ook tijd voor het Dom- und Diozesanmuseum, dat recentelijk is gerenoveerd en opnieuw ingericht. Hier bevinden zich onder andere sculpturen van de beroemde Naumburger Meister en altaarstukken uit de Dom. De domschat zelf is ondergebracht in de Nikolauskapelle. De laatste kerk op onze route is die gewijd aan St. Stephan. Hier is het niet alleen de laat-gotische kloostergang die om aandacht vraagt, maar ook het schitterende glas-in-lood van Chagall.

dag 3, do 08-04 Een verkenning van de nabije omgeving van Mainz. Aan de overzijde van de rivier bezoeken we het dorpje Kiedrich, ook wel de ‘kleine schatkist van de gotiek’ genoemd. De belangrijkste kerk is de basilica minor gewijd aan St. Valentinus, die volledig in de gotische stijl is uitgerust. Bezienswaardig is ook het Johannesaltaar met figuren van de zogenaamde Meisters mit dem Brustlatz. Op het kerkhof staat de het architectonische pareltje van de St. Michaels-Kapelle. Deze wordt momenteel gerestaureerd, maar indien mogelijk nemen we natuurlijk ook binnen een kijkje. Vlak boven het dorpje ligt het klooster Eberbach, een complex van romaanse, gotische en barokke gebouwen. Hier werden in 1985 opnamen gemaakt voor de verfilming van ‘In de naam van de roos’. Een rondleiding laat ons mooi de verschillende bouwstijlen zien. Na een lunch in het klooster rijden we naar Ingelheim. Verspreid door de binnenstad zijn hier de resten van de keizerpalts te vinden, die in de achtste eeuw door Karel de Grote als paleis werd gebouwd. Tot de elfde eeuw zou het een belangrijke verblijfplaats en regeringscentrum van de roomse keizers blijven. Hoewel nu grotendeels overbouwd laten opgravingen en reconstructies goed de enorme omvang van het complex zien. 

dag 4, vr 09-04 We volgende de Rijn zuidwaarts. Tijdens een stop in Oppenheim bekijken we de Katharinenkirche, waar laatromaanse en gotische elementen verenigd zijn. Een van de vensters in de zuidelijke gevels, de Oppenheimer Roos, stamt nog grotendeels uit de veertiende eeuw. Rondom het stadswapen in het midden zijn de wapens van de Oppenheimer raadsheren uit het jaar 1332 te herkennen. Ook deze kerk kent een Michaëlskapel met knekelhuis, het grootste van Duitsland. Speyer is de stad met de tweede keizerlijke Domkerk op ons programma. Ze werd gebouwd door de Salische keizer Koenraad II vanaf het jaar 1030. In de crypte – met een indrukwekkende zuilenhal – liggen de graven van de vier Salische keizers. We nemen ook een kijkje in het Historisch Museum, waar de Domschat is ondergebracht.

dag 5, za 10-04 Worms is niet alleen de zetel van de derde keizerlijke Domkerk, maar werd ook bekend door de rijksdag van 1521. Op een rijksdag van het Heilige Roomse Rijk kwamen wereldlijke en kerkelijke leiders bijeen om onderwerpen te bespreken en belangrijke beslissingen te nemen. Deze bewuste rijksdag ging de geschiedenis is als de bijeenkomst waarop Luther vogelvrij werd verklaard. Al wandelend door de oude binnenstad besteden we aandacht aan deze historische gebeurtenis bij het Lutherdenkmal, maar ook aan de grote Joodse gemeenschap die in de middeleeuwen in deze stad leefde. Natuurlijk bekijken we ook de keizersdom St. Peter en de Liebfrauenkirche met de wonderdadige houten Madonna uit de dertiende eeuw.

dag 6, zo 11-04 Essen, nu vooral bekend als stad uit de wederopbouwfase van na de Tweede Wereldoorlog, was het domicilie van het machtige adellijke vrouwenklooster Essen. Vanaf de stichting in 845 tot de opheffing in 1803 hadden hier de vrouwelijke familieleden van de keizers en andere heersers de macht. Zij bouwden en verbouwden de kerk en ontwierpen voor gebruik in de liturgie en het eigen zielenheil prachtige voorwerpen, die ondergebracht zijn in de Domschatkamer. Daar bevinden zich de beroemde Ottoonse en Salische kruizen, romaanse en gotische reliekhouders, handschriften en sculpturen. In de oude Münsterkerk, de derde op de plek, bevinden zich nog steeds de wereldberoemde Goldene Madonna en bronzen menora uit de tiende eeuw. Aan het einde van de middag aankomst in Utrecht.

REISGEGEVENS

  • Reisdata: 6 t/m 11 april 2021
  • Inclusief: vervoer per comfortabele touringcar, logies met ontbijt, 1 lunch, reisleiding, lokale gidsen, entrees, CO2-compensatie.
  • Exclusief: overige maaltijden, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking.
  • Aantal deelnemers: minimaal 20 deelnemers; het maximum bedraagt 25. 
  • Toeslag eenpersoonskamer: € 225,-
  • Labrys Reizen heeft i.v.m. het coronavirus diverse maatregelen getroffen. Klik hier om het protocol te bekijken. 

Meer informatie? 

Meer informatie over deze reis vindt u op de website van Labrys Reizen. Bel voor meer informatie met Labrys Reizen, telefoonnummer: 024 3822110.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 1150,00
Martijn Pieters
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Docent
Mainz
dinsdag 06 april 2021 t/m zondag 11 april 2021
Martijn Pieters

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

David Michelangelo

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!