Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Lezing Wonen aan de gracht

Over architect, schilders en beeldhouwers...

De Vrije Academie is gehuisvest in twee prachtige panden aan de Herengracht 366 en 368 in Amsterdam. Ze zijn tussen 1660 en 1662 gebouwd in opdracht van de vermogende koopman Jacob Cromhout. Het ontwerp is van de hand van de Amsterdamse architect Philips Vingboons. Even verderop aan de Herengracht, op nummer 386, ontwierp dezelfde architect een woonhuis voor de koopman Karel Gerards, dat in 1663 werd gebouwd; het huidige Grachtenmuseum. Vingboons was in Amsterdam de invloedrijkste architect van de tweede helft van de zeventiende eeuw en wordt beschouwd als de uitvinder van halsgevel.

Kenmerkend voor de Cromhouthuizen zijn de uitbundig gedecoreerde plafondschilderingen van Jacob de Wit en het beeldhouwwerk van Ignatius van Logteren. Uit dezelfde tijd stamt de statige ovale trap met houtsnijwerk die vanuit de marmeren hal naar de bovenverdiepingen leidt. Mede door de mythologische plafondschildering in de achterzaal – reeds omgedoopt tot Jacob de Wit zaal - groeide Jacob de Wit uit tot de beroemdste Hollandse schilder van de achttiende eeuw!

In het Grachtenmuseum is de Andriessenkamer een van de pronkkamers. De wandschilderingen op doek zijn in 1776 gemaakt door Jurriaan Andriessen, die gespecialiseerd was in dit soort panoramische vergezichten. In het pand zijn ook stijlkamers te zien, speciaal ontworpen voor bijzondere en officiële gelegenheden. Tijdens de renovatie van 2010 zijn de twee stijlkamers gerestaureerd in de negentiende-eeuwse Empirestijl, die wordt gekenmerkt door het gebruik van veel stoffen en bladgoud.

Tijdens deze lezing door kunsthistoricus en bevlogen docent Max Put hoor je over de architect van deze panden, het ontwerp van dergelijke stadspaleizen en de decoratie door vooraanstaande beeldhouwers en schilders. Een perfecte inleiding voor een bezoek aan het Grachtenmuseum!

  • De Vrije Academie is dagelijks geopend van 10:00 – 17:00 uur en gratis toegankelijk.
  • Het Grachtenmuseum ligt op 1 minuut lopen van de Vrije Academie en is geopend van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur. Entree tot het Grachtenmuseum is gratis met Museumkaart.

Sta je ingeschreven voor een activiteit in een zaal op locatie?

  • Je ontvangt uiterlijk 7 dagen voor aanvang per e-mail je bewijs van deelname met informatie over de locatie.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 18,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!