Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Lezing Verspijkerd en verzaagd

Hergebruik van heiligenbeelden in de Nederlandse beeldhouwkunst.

Mariabeeldjes, crucifixen en gipsen heiligen. Tot ver in de twintigste eeuw sierden dergelijke devotieobjecten de interieurs van rooms-katholieke kerken en vele huiskamers. Vanaf de jaren zestig zijn de voorwerpen langzaam uit de interieurs verdwenen. Wat gebeurde er met dit christelijke erfgoed? De tentoonstelling toont hoe de voorwerpen werden hergebruikt door kunstenaars op een bijzondere manier. Tijdens de lezing van Vrije Academie docent en kunsthistorica Sophie Tutelaers komen de meest spraakmakende voorwerpen aan bod en hoort u over de ontwikkeling van dit hergebruik in de Nederlandse beeldhouwkunst.

Toen de devotievoorwerpen verdwenen uit de kerken en huiskamers werden ze omarmd door diverse kunstenaars. De voorwerpen kregen een nieuw uiterlijk, een nieuwe bestemming en een nieuwe betekenis. De eerste kunstenaar in Nederland die dit doet is Jacques Frenken omstreeks 1965. Zijn werken, bijvoorbeeld Heimwee naar Chartres (1964) en Blauwe Madonna of Drostemadonna (1965), symboliseren het ‘afscheid’ van de kerk en kerkelijk geloof in een tijd van ontzuiling en secularisatie. Gedurende de jaren tachtig en negentig worden de voorwerpen hergebruikt, vaak met andere voorwerpen in onder andere assemblages en installaties. Ook een jongere generatie van kunstenaars geven er hun eigen draai aan en is het een hernieuwd zoeken naar betekenis en religie.

Is dit hergebruik van het christelijke erfgoed blasfemie, misbruik of juist een koestering? Vrije Academie docent Sophie Tutelaers neemt u mee langs de ontwikkeling van het hergebruik van heiligenbeelden in de Nederlandse beeldhouwkunst.

Bestel de catalogus zonder verzendkosten

Bestel nu ook de tentoonstellingscatalogus Verspijkerd en verzaagdbij de Vrije Academie. Indien u de lezing én het boek samen bestelt betaalt u géén verzendkosten.

Verspijkerd en verzaagd. Hergebruik van heiligbeelden in de Nederlandse beeldhouwkunst | 18 februari t/m 5 juni | Noordbabants Museum, Den Bosch


Excl. entree tot museum. Korting op entree met Museumkaart.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 17,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

 • Studiedag De vele gezichten van Iran

  Tijdens de dag is er aandacht voor: de oudheid, de ruïnes van Persepolis, de Turkse taal en de prachtige verhalen van de Shahname, de vlucht van de sjah, het huidige bewind en de groeiende protesten. Cursisten over deze studiedag: De docent ziet kans de aandacht de gehele tijd vast te houden met interessante verhalen.Buitengewoon interessant; veel herkenbaars (ik ben daar geweest) en ook veel aanvullende, nieuwe en herkenbare informatie.De heer Luiten kan beeldend vertellen. Met heel veel kennis en veel humor. Niet één saai moment!De docent is enthousiast, heeft humor en is duidelijk! Prijs is exclusief koffie/thee & lunch; inclusief digitale hand-out

  • € 54,00
  Zomeractie
 • Ontdek het Kröller-Müller Museum

  De beeldentuin van het Kröller-Müller Museum ligt in het park De Hoge Veluwe en is een van de grootste beeldentuinen van Europa met ruim 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars. De beeldentuin is uniek in elk seizoen en tijdens de rondleiding kunt u genieten van de beelden en van de natuur. Van Aristide Maillol tot Jean Dubuffet, van Marta Pan tot Pierre Huyghe. Bovendien sieren twee paviljoens van Aldo van Eyck en Gerrit Rietveld de tuin: juweeltjes uit de jaren 60 die hier opnieuw een plaats hebben gekregen. Kunsthistorica Frederike Upmeijer neemt u mee door de sfeervolle tuin en laat u kennis maken met moderne beeldhouwkunst.  Exclusief entree tot het Kröller Müller Museum én Park (€19,90 en met Museumkaart €9,95).

  • € 22,50
  Bekijk meer
 • Lezing Beet! Vis in beeld

  Beet! Vissen naar verborgen betekenissen | 30 juni 2019 t/m 10 november 2019 | Dordrechts Museum Excl. entree tot het museum. Korting op entree met Museumkaart.

  • € 18,00
  Bekijk meer
 • Rondleiding Paleis Soestdijk

  Paleis Soestdijk is het Paleis van de collectieve herinnering: het defilé op Koninginnedag! Hoewel het Paleis ruim 70 jaar het woon- en werkpaleis van de Koninklijke familie is geweest heeft het een veel langere geschiedenis. Al in de zeventiende eeuw werd het Paleis aangelegd, op de dijk naar Soest. Diverse bewoners met diverse verhalen, maar ook vele verbouwingen en uitbreidingen leiden tot wat het Paleis nu is. Graag nemen wij u mee op een wandeling langs de beroemde rododendrons in de tuin, het exterieur van het eeuwenoude gebouw en natuurlijk langs het interieur. Een deel van de collectie van de Koninklijke bewoners is nog aanwezig, waardoor de sfeer van weleer zeker nog te proeven is!     Prijs is e​​xclusief entree Paleis Soestdijk à € 13,50 p.p.    

  • € 25,00
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.