Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Lezing Mode op de bon

Mode tijdens de bezetting

Jurken van jute en meelzakken, een mantelpakje van onderrokken, doopjurkjes en trouwjurken van parachutestof, een jasje van hondenhaar en schoenen met houten zolen. Wie er tijdens de bezetting modieus uit wilde zien, moest creatief zijn want al in de zomer van 1940 ging textiel op de bon.
De tentoonstelling Mode op de bon in het Verzetsmuseum in Amsterdam laat zien hoe het modebeeld veranderde tijdens de bezetting. Mantelpakjes werden gemaakt van oude herenkostuums en het model werd daardoor rechter en breder. De rokken werden minder geplooid en korter om zo stof te besparen. Ook kousen werden schaars, waardoor vrouwen lange broeken gingen dragen. Jurken gemaakt van twee verschillende stoffen raakten in de mode.

Kostuum- en kunsthistorica Birthe Weijkamp vertelt in haar lezing over de mode in de jaren 40 en hoe men omging met het gebrek aan textiel. 

Ook is er aandacht voor de huidige trend op modegebied om textiel te hergebruiken. Nu niet omdat er een tekort is, maar vanwege het besef dat we te veel verspillen. In de tentoonstelling ziet u ontwerpen van onder anderen Viktor&Rolf, Ronald van der Kemp en Lisa Konno.

  • Exclusief entree museum, korting op entree met Museumkaart.
  • De tentoonstelling Mode op de Bon is t/m 6 september 2020 te zien in het Verzetsmuseum.
  • Let op: Staat er bij een datum vermeld dat er een wachtlijst is? Meld u hiervoor gerust aan, want bij veel activiteiten is de deelnemerscapaciteit door de Corona richtlijnen nog niet juist.
  • Wilt u voorafgaand óf na de lezing op eigen gelegenheid de tentoonstelling bezoeken? Het Verzetsmuseum hanteert een ticketsysteem waarbij u online een ticket en tijdvak moet reserveren. Meer informatie vindt u op de website van het museum.


Praktische informatie

Shopping cart icon € 18,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!