Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Lezing Deep in Vogue

Het vieren van de ballroomcultuur

New York, 1980. Gekleed in extravagante gewaden, baljurken en uniformen staat de queer community in het middelpunt van belangstelling. De zogenaamde “houses” worden hun zelfgekozen families, plekken waar ze vrij zijn om zichzelf te uiten. Queens imiteren poses van fashionmodellen om elkaar op theatrale wijze af te troeven op de dansvloer. Vooral de Vogue performance wint aan populariteit, mede door de lancering van Madonna’s iconische videoclip. Kunsthal Rotterdam presenteert dit najaar - in nauwe samenwerking met Amber Vineyard, Mother van het eerste Nederlandse ballroom house House of Vineyard - ‘Deep in Vogue’.

In de tentoonstelling, die plaatsvindt van 18 september 2021 tot en met 9 januari 2022, worden de belangrijkste aspecten uit de ballroomcultuur van de jaren ‘80 tot nu belicht. Dertig zwart-wit foto’s van de Frans-Haïtiaanse documentairefotograaf Chantal Regnault vertellen het verhaal van de structuren en de onderlinge affectie binnen de gekozen families. Regnault legt tussen 1989 en 1992 veelvuldig de leden van de New Yorkse houses vast. U treft hier portretten van legendarische ‘mothers and fathers’, poserende families en de queer gemeenschap in actie in verschillende soorten performances.

Japke van Uffelen vertelt u in deze lezing alles over de ballroomcultuur die zich inmiddels over de hele wereld heeft verspreid. Wie waren de leden van de New Yorkse houses in de jaren 80? Welke invloed hebben zij gehad op de huidige ballroomcultuur? En op welke manier komen mode, theater, dans en muziek samen bij een Vogue performance? Op deze vragen krijgt u antwoord tijdens deze lezing. Schrijf u nu in! 

  • De tentoonstelling Deep in Vogue vindt plaats in Kunsthal Rotterdam van 18 september 2021 t/m 9 januari 2022. De vormgeving van de tentoonstelling is in handen van multidisciplinair modehuis MAISON the FAUX. 
  • De maximale groepsgrootte is aangepast volgens de richtlijnen van het RIVM.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 18,00
/ Op locatie of online
Nodig iemand uit
Deel:
Japke van Uffelen

Locatie
Datum
Tijd
Docent
Online
Zoom
dinsdag 04 januari 2022
13:00 tot 14:00
Japke van Uffelen

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!