Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Lezing Bewogen Beeld – Op zoek naar Johan Maurits

Beeldvorming rondom bouwheer van het Mauritshuis.

In Brazilië weet iedereen wie met ‘Nassau’ wordt bedoeld en in het zeventiende-eeuwse Nederland genoot hij een heldenstatus. In onze tijd is zijn naam verbonden met kolonialisme en slavernij. We hebben het over Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679), gouverneur van Nederlands-Brazilië en bouwheer van het Mauritshuis in Den Haag. 

Hoe ga je als museum om met het donkere verleden van je naamgever? Door, met stukken uit de eigen collectie, een zo genuanceerd mogelijk beeld te vormen van deze historische figuur. Was hij een held of een bruut? U ziet het op de tentoonstelling Bewogen beeld. Voor u toegelicht door historica Hanneke Blijham.

Bewogen Beeld - Op zoek naar Johan Maurits | 4 april t/m 7 juli 2019 | Mauritshuis, Den Haag


Excl. entree tot het museum. Korting op entree met Museumkaart.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 18,00
Clock icon Duur: 1 uur
Hanneke Blijham
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Den Haag
vrijdag 07 juni 2019
11:30 tot 12:30
Hanneke Blijham
Den Haag
donderdag 27 juni 2019
11:30 tot 12:30
Hanneke Blijham

Uitgelicht

 • Lezing The Great Liao

  De tentoonstelling geeft een beeld van de unieke en eigen cultuur van de Liao. Van de pracht en praal van de elite, van het dagelijks leven, van de grafcultuur en van hun bijzondere vakmanschap. Topstukken op de tentoonstelling zijn het gouden dodenmasker en de verzilverde laarzen uit het graf van de 17-jarige prinses van Chen. Blikvangers zijn verder de nagebouwde graftombes met muurschilderingen van de Zhang-familie uit Xuanhua. U hoort meer over deze verfijnde nomadencultuur in de lezing van Ellen van der Vecht. The Great Liao. Nomadendynastie uit Binnen-Mongolië | 23 april t/m 29 oktober 2017 | Drents Museum, Assen  Bestel de catalogus zonder verzendkosten Bestel nu de gelijknamige tentoonstellingscatalogus The Great Liao bij de Vrije Academie. Indien u het boek samen met de lezing bestelt betaalt u géén verzendkosten.       Excl. entree tot museum. Korting op entree met Museumkaart.

  • € 17,50
  Bekijk meer
 • Rondleiding Bijbelse verhalen in het Mauritshuis

  Historiestukken vormden de absolute top van de schilderkunst in de zeventiende eeuw. De Hollandse en Vlaamse meesters kozen verscheidene taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament voor hun schilderijen. In de collectie van het Mauritshuis zijn echte topstukken te vinden, zoals het recent weer toegeschreven werk van Rembrandt Saul en David waarop het moment is afgebeeld dat de herder David de harp speelt voor koning Saul. Een echt spektakelstuk is Het aardse paradijs met de zondeval van Adam en Eva door Rubens en Brueghel. Naast de meesterwerken uit de zeventiende eeuw bezit het Mauritshuis een waar meesterstuk van Rogier van der Weyden, De bewening van Christus, uit de vijftiende eeuw. Tijdens de rondleiding worden de voorstellingen ontrafeld: welk onderwerp en welke scene ziet u? Waarom heeft de schilder juist dit moment gekozen? U ontdekt dit (en meer) tijdens de rondleiding door Vrije Academie docent Wendy Fossen. Let op, de rondleiding voert uitsluitend langs de vaste collectie van het museum. Excl. entree tot het Mauritshuis, gratis met Museumkaart

  • € 22,50
  Bekijk meer
 • Lezing Atlas der Neederlanden

  Een unieke Atlas De Atlas der Neederlanden is een duizelingwekkend voorbeeld van een zogenoemde verzamelaarsatlas. Rijke kooplieden en notabelen in de Republiek legden collecties aan van kaarten, plattegronden en topografische afbeeldingen. De handgetekende of gedrukte kaarten werden losbladig aangeschaft en naderhand vaak gebonden. Zo ontstond een unieke, uit één exemplaar bestaande, particuliere atlas. Wie was de eigenaar? Spijtig genoeg is niet bekend aan wie we deze magnifieke Atlas der Neederlanden te danken hebben. Wat we wel weten, is dat dit de grootste en meest complete atlas uit de geschiedenis van de Lage Landen is. Het immense verzamelwerk bestaat uit negen loodzware, in leer gebonden banden met in totaal 618 gedrukte en handgetekende kaarten uit de late zeventiende, de achttiende en de vroege negentiende eeuw. Samen geven ze een waanzinnig gedetailleerd beeld van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden tot 1815, het jaar waarin de formele vereniging plaatsvond en Willem I koning werd. Historisch geograaf/conservator Jan Werner zal u vertellen wat hem zo fascineert aan dit tijdsdocument en u wijzen op de bijzondere (soms verborgen) details. (Excl. entree museum, korting op entree met Museumkaart.)

  • € 16,50
  Bekijk meer
 • Lezing Jan van Scorel - een hemelse ontdekking

  Gedwongen door politieke onrust was de Utrechtse schilder naar de Spaarnestad uitgeweken. De korte periode (1527-1530) dat hij hier woonde heeft een grote invloed op de Haarlemse schilderkunst gehad. In Italië had Van Scorel de renaissance leren kennen en die kennis bracht hij nu over op zijn leerlingen en assistenten, onder wie de ambitieuze Maarten van Heemskerck.De lezing van docent Leon Gijbels maakt duidelijk wat onze zestiende-eeuwse schilderkunst aan Jan van Scorel te danken heeft.  Jan van Scorel - Een hemelse ontdekking | 14 november 2015 t/m 13 maart 2016 | Frans Hals Museum, Haarlem Excl. entree museum, korting op entree met Museumkaart

  • € 17,50
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.