Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Lezing Alexej von Jawlensky

Expressionisme en devotie in Gemeentemuseum Den Haag.

Hij stond aan de wieg van de kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter en combineerde het beste uit verschillende religieuze en spirituele stromingen, ver voordat in de Westerse wereld new age en mindfulness populair werden: Alexej von Jawlensky (1864-1941). In het Gemeentemuseum Den Haag worden zijn landschappen, stillevens en portretten samengebracht in een groot overzicht waarbij de invloed van zijn moderne spirituele beleving wordt benadrukt. Schrijf u nu in voor de lezing door kunsthistoricus Benno Hillebrand en kom alles te weten over het leven en rijke oeuvre van deze open minded en moderne kunstenaar. Bestel het boek Alexej von Jawlensky zonder verzendkosten Bestel nu ook het boek Alexej von Jawlensky. Voor €24,95 te bestellen bij de Vrije Academie. Indien u de lezing én het boek samen bestelt betaalt u géén verzendkosten.

Na zijn studie aan de kunstacademie in St. Petersburg reisde Jawlensky door Europa om zich later in München te vestigen. In dit kunstcentrum  van het noorden leerde de kunstenaar onder meer Kandinsky kennen en had hij een bijzondere ontmoeting met de Nederlandse monnik Willibrord Verkade. In de daarop volgende jaren raakte hij geïnspireerd door Van Gogh, Gauguin en Matisse.

Tijdens de lezing vertelt Benno Hillebrand over de ontwikkeling van zijn oeuvre: van emotioneel geladen landschappen en lyrisch expressionisme naar krachtige portreten, tot steeds abstracter werk zoals zijn Meditationen. Kortom, een prachtige inleiding op uw eigen bezoek aan de tentoonstelling.

Alexej von Jawlensky. Expressionisme en devotie | 29 september 2018 t/m 27 januari 2019 | Gemeentemuseum Den Haag


Excl. entree tot het museum, korting op entree met Museumkaart

Praktische informatie

Shopping cart icon € 17,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

 • Lezing Virtuoos. Van Israëls tot Armando

  • € 18,00
  Bekijk meer
 • Lezing Joana Vasconcelos in Kunsthal Rotterdam

  Joana Vasconcelos - I'm Your Mirror | 20 juli t/m 17 november 2019 | Kunsthal Rotterdam   Excl. entree tot het museum. Korting op entree met Museumkaart.

  • € 18,00
  Bekijk meer
 • Lezing Jonge Rembrandt in Museum De Lakenhal

  Werken die de inmiddels wereldberoemde meester op Leidse bodem maakte, keren na bijna 400 jaar terug naar zijn geboortestad. De tentoonstelling, een samenwerking met het Ashmolean Museum in Oxford, bestaat uit ongeveer 40 schilderijen, 120 etsen en 20 tekeningen. De bijzondere bruiklenen omvatten werken als Man in orientaal kostuum (1632) uit de collectie van het Metropolitan Museum in New York en het beroemde zelfportret van de jonge schilder (ca. 1628) uit het Rijksmuseum. Naast werk van Rembrandt zal er ook werk te zien zijn van onder andere Lievens, Lastman en Van Swanenburg. Jonge Rembrandt is het sluitstuk van het themajaar Rembrandt in 2019. Schrijf u nu in voor de inleidende lezing door Max Put en sluit samen met de Vrije Academie het spetterende jaar af.   Jonge Rembrandt 1624-1634 | 3 november 2019 t/m 9 februari 2020 | Museum De Lakenhal, Leiden Excl. entree museum, korting op entree met MuseumkaartTijdens de tentoonstelling Jonge Rembrandt is er een toeslag naast de reguliere entreeprijs, dit is tevens van toepassing voor museumkaarthouders.

  • € 18,00
  Bekijk meer
 • Studiedag Mark Rothko

  Er zijn weinig kunstenaars die toeschouwers zo weten te raken en ontroeren als Mark Rothko. De opgloeiende, wegstromende kleurvlakken en -banen, opkomend uit het niets en uitvloeiend in het Al, waarin Rothko heeft gepoogd het Goede, Ware en het Schone te vangen, maken op eigenlijk iedereen veel indruk. Tijdens deze verdiepende studiedag hoort u meer over dit bijzondere fenomeen. Met Rothko-liefhebber en kunsthistoricus Aldwin Kroeze bestudeert u het oeuvre en beantwoordt u vragen als: Wat is het dat deze kunst teweeg brengt? Heeft Rothko deze reacties bewust nagestreefd tijdens zijn werkproces? Waardoor ervaren veel mensen het bekijken van een Rothko als een mystieke, soms zelfs bijna religieuze ervaring? Prijs is exclusief koffie/thee & lunch; inclusief digitale hand-out

  • € 54,00
  Zomeractie
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.