Zakelijk

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Kunst en Cultuur van Japan

14-daagse groepsreis met Inge Klompmakers

Een eeuwenoud boeddhistisch beeld in een serene tempel, een olieverfschilderij dat aan Holbein doet denken, en felgekleurde ‘stripfiguren’ die lachen maar tegelijkertijd boosaardig zijn. De kunst van Japan is rijk en gevarieerd.

In deze reis zal Inge Klompmakers u aan de hand van de kunstgeschiedenis langs een groot aantal Japanse culturele hoogtepunten leiden. We gaan naar bijzondere tempels, kastelen en musea. Ook beleven we een van Japans mooiste tuinen. De geschiedenis van Japan en zijn kunsten zullen voor u tot leven komen. U ziet en beleeft de cultuur van de boeddhistische kloostercomplexen, de wereld van de samoerai, en het keizerlijk hof. Daarnaast zal Inge ook veel aandacht besteden aan moderne kunst, kunstnijverheid en de architectuur van de hedendaagse megastad. U reist met een groep twee weken door een van de populairste landen van dit moment. Samen bezoeken we minder bekende plaatsen, maar natuurlijk ook Kyoto en Tokyo. Dit is een reis die u niet mag missen als u meer wilt weten van dit fascinerende land. Geef u op en ervaar zelf Japans rijke cultuur en bijzondere sfeer!

PROGRAMMA (onder voorbehoud van wijzigingen

dag 1, ma 09-10 In de late namiddag vertrek per directe lijnvlucht naar Japan.

dag 2, di 10-10 Aankomst in Osaka en transfer naar Kyoto, waar we vier nachten verblijven. Gezamenlijk diner in het hotel.

dag 3, wo 11-10 Aan de westkant van Kyoto liggen twee van Japans bekendste tempels. We bezoeken het Gouden Paviljoen (Kinkaku-ji) en de rotstuin van de zentempel Ryoan-ji. Ook bewonderen we het prachtige Nijo-kasteel. We verkennen het centrum van Kyoto tijdens een ontspannende stadswandeling. Rondom de Kamo-rivier zijn tal van interessante wijkjes, zoals Gion en Pontocho, twee van Kyoto’s geishadistricten. Ook centraal gelegen is de overdekte Nishiki-markt, waar allerlei etenswaren prachtig liggen uitgestald.

dag 4, do 12-10 Een dagtrip naar het nabijgelegen Nara, de bakermat van het Japanse boeddhisme en van 710 tot 784 de hoofdstad van Japan. Eerst stoppen we nog in Ikaruga voor bezichtiging van de Horyu-ji. Dit is het oudste boeddhistische tempelcomplex van Japan. Met de bouw werd aan het eind van de zesde eeuw begonnen. Hier bevindt zich ook de oudste pagode van Japan. De symmetrie van het complex wijst op de grote invloed van de Chinese architectuur in die tijd. Deze constructie strekte tot voorbeeld voor veel tempelarchitectuur. In Nara bekijken we de tempel Todai-ji (opgericht in de achtste eeuw) met zijn grote bronzen boeddha en stoere poortwachters. Ook maken we een keuze voor het middagprogramma: indien in het Nara Nationaal Museum de zogenaamde Hellerol – die kan wedijveren met de gruwelijkste voorstellingen van Jeroen Bosch – te bezichtigen is, bezoeken we dit museum; anders gaan we naar de tempel Kofuku-ji, een van de grootste en machtigste heiligdommen van de stad.

dag 5, vr 13-10 Vandaag staat de oostkant van Kyoto op het programma. In de ochtend bezoeken we de tempel Sanjusangendo met zijn duizend sculpturen van de godheid Kannon. Het huismuseum Kawai Kanjiro geeft ons een mooi sfeerbeeld van de Japanse manier van wonen. In de buurt rondom het Heian Jingu-schrijn zijn verschillende voorbeelden te zien van Japanse architectuur, van eind negentiende eeuw tot en met de jaren zestig. We besluiten de dag met de zentempel Nanzen-ji.

dag 6, za 14-10 We nemen de kogeltrein naar Hiroshima en gaan vanaf daar per openbaar vervoer door naar het eiland Miyajima. Dit eiland staat vooral bekend om het Itsukushima-schrijn, dat in zee gelegen is. Na een jarenlange renovatie is de beroemde rode poort van de tempel weer in volle glorie te bewonderen. We overnachten eenmaal in Hiroshima, dat we morgen verder zullen verkennen. 

dag 7, zo 15-10 In het vredespark zijn enkele belangrijke monumenten te vinden die herinneren aan de verschrikkelijke aanval in 1945. Zo zien we er onder meer de Atomic Bomb Dome en bezoeken we het Peace Memorial Museum. Per shinkansen reizen we naar Okayama, waar we een rustgevende middag doorbrengen in de Koraku-en, een van de mooiste tuinen van Japan.

dag 8, ma 16-10 Vanuit Okayama maken we een dagtrip naar het nabijgelegen Kurashiki. Dit stadje heeft een bijzondere historische stadskern, waarin ook het Ohara Museum gelegen is. Dit museum heeft een verrassende collectie moderne Japanse kunst van begin twintigste eeuw tot en met hedendaagse kunst. In een apart gebouw is de collectie decoratieve kunst te bewonderen met werk van meesters uit het begin van de twintigste eeuw, zoals Hamada Shoji. Het museum werd in 1930 opgericht door de industrieel Ohara en was het eerste in Japan met een collectie westerse kunst. Na het museumbezoek wandelen we door de historische straten van Kurashiki en bekijken we het Ohashi-koopmanshuis.

dag 9, di 17-10 Vanuit de haven van het nabijgelegen Uno nemen we de veerboot naar het eiland Naoshima in de Japanse Binnenzee. Hier vinden we de wereldberoemde musea van de Benesse Art Site van Tadao Ando, waaronder het Chichu Art Museum, het Art House Project en natuurlijk het Benesse House Museum.

dag 10, wo 18-10 In de ochtend reizen we per trein oostwaarts. Onderweg bezichtigen we Himeji, een van de weinig nog oorspronkelijke kastelen en het beroemdste kasteel van Japan. In de namiddag arriveren we in Tokyo, waar we de rest van de reis verblijven.

dag 11, do 19-10 In het beroemde Ueno Park bezoeken we uitgebreid het Tokyo Nationaal Museum. Dit herbergt niet alleen hoogtepunten van de cultuur van Japan, maar ook van andere Aziatische landen als China, Korea en Pakistan. In de nabijgelegen wijk Asakusa vinden we de tempel Senso-ji en de bruisende Nakamise-straat met haar vele winkeltjes. In de loop van de middag verplaatsen we ons naar de drukke wijk Shinjuku, waar we onder meer de architectuur in het skyscraper district gaan bekijken.

dag 12, vr 20-10 Kamakura was het centrum van de macht in Japan van eind twaalfde eeuw tot 1333 en is een belangrijke stad in relatie tot het zenboeddhisme. Vanuit Tokyo maken we een dagtrip naar deze stad aan zee. Onder andere de Grote Boeddha (Daibutsu) en de Hasedera-tempel staan op het programma.

dag 13, za 21-10 Net als Shinjuku is Roppongi een drukke wijk met een levendige uitgaanscultuur. We bezoeken een aantal grote architectuurprojecten, zoals Roppongi Hills met de Mori Art Tower en Tokyo Midtown. Het Ota Memorial Museum is geheel gewijd aan de Japanse prentkunst. Het ligt vlak bij de Omotesando, waar de futuristische gebouwen van de diverse modehuizen gevestigd zijn, zoals dat van Prada. De middag is ter vrije besteding. Even verderop ligt Harajuku, waar in het weekend jonge Japanners in coole en soms extravagante outfit paraderen. Maar ook het Nezu Museum met zijn magnifieke tuin is niet ver weg. ’s Avonds afscheidsdiner in een lokaal restaurant.

dag 14, zo 22-10 Transfer naar de luchthaven voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.


REISGEGEVENS

  • Reisdata: 9 t/m 22 oktober 2023 VOLGEBOEKT & GARANT VERTREK
  • Reissom: € 6650,-
  • Inclusief: lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 4 lunches, 4 diners, reisleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie
  • Exclusief: overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking
  • Toeslag eenpersoonskamer: € 495,-
  • De reis gaat door bij minimaal 15 deelnemers; het maximum bedraagt 25. 

Meer informatie?

Meer informatie over deze reis vindt u opde website van Labrys Reizen. Bel voor meer informatie met Labrys Reizen op het nummer: 024-3822110.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 6650,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!