Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Hofjeswandeling Leiden

Hoor over de geschiedenis, architectuur en het sociale belang van deze besloten tuinen.

Hoewel Leiden een relatief kleine stad is, is het gezegend met maar liefst 35 hofjes. Een groot deel van de hofjes werd in de zeventiende eeuw gebouwd, toen Leiden één van de belangrijkste steden van Nederland was. Dit had de stad onder andere te danken aan de bloei van de textielnijverheid. Omstreeks 1670 was het inwoneraantal gestegen tot bijna 70.000. In de Gouden Eeuw was Leiden, na Amsterdam, de op één na grootste stad van ons land. De welgestelde protestantse burgers van de stad wilden, met de aanleg van een hofje, bijdragen aan betere woonomstandigheden voor hun minder fortuinlijke medemensen.

De hofjes zijn nog altijd te bezoeken. Ze verschillen zeer in grootte, vorm en uitstraling. Vrije Academie-docent Aaldert Rus neemt u mee op een wandeling langs een selectie van de meest bijzondere hofjes en vertelt u meer over de geschiedenis, architectuur en het sociale belang van deze besloten tuinen. Gaandeweg leert u meer over de geschiedenis van de Sleutelstad.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 25,00
Clock icon Duur: 2 uur
Aaldert Rus
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Leiden
zondag 16 juni
11:00 tot 13:00
Aaldert Rus
Leiden
zaterdag 29 juni
11:00 tot 13:00
Aaldert Rus

Uitgelicht

 • College Affichekunst

  Op affiches komen populaire cultuur en kunst samen. Het geïllustreerde lithografische affiche ontstond eind 19e eeuw in Parijs. Pioniers als Jules Chéret, Alphonse Mucha en Henri de Toulouse-Lautrec werkten in Art Nouveau-stijl, in Nederland nagevolgd door Jan Toorop en Willy Sluiter. In de Art Deco-periode kreeg het affiche een nieuwe impuls door Cassandre. Na de oorlog kwam vanuit Zwitserland het modernistische affiche op, terwijl de commerciële stijl van Frans Mettes lang beeldbepalend bleef. Het gebruik van affiches gaf het startsein voor de periode van de moderne reclame en vormgeving. Daarnaast tonen affiches bij uitstek de ontwikkeling van de cultuurhistorie. Zowel de voorstelling als de belettering tonen in één oogopslag de geest en de stijl van de periode.  Tijdens het college schetst de docent Arjan den Boer een helder overzicht van de geschiedenis en ontwikkeling van dit medium.

  • € 29,50
  Bekijk meer
 • Lezing Johan van Oldenbarnevelt

  Bent u benieuwd naar meer fascinerende hoofdstukken uit onze geschiedenis? Kijk dan bij de Korte collegereeks Tachtigjarige oorlog of Rondleiding Willem van Oranje in Museum Prinsenhof Delft.   Johan van Oldebarneveld. Man, macht en moord | 1 december 2018 t/m 14 april 2019 | Haags Historisch Museum, Den Haag Excl. entree tot het museum, korting op entree met Museumkaart

  • € 18,00
  Bekijk meer
 • Studiedag Symboliek uit de Gouden Eeuw

  Binnen een dag leert docent Isolde Scholberg u om de zeventiende-eeuwse beeldtaal op gestructureerde wijze te ontleden. Samen kijkt u naar prachtige genrestukken en legt stap voor stap hun verborgen betekenis bloot. Na afloop krijgt u een overzicht van de bekendste voorbeelden; zo kunt u thuis nog eens op uw gemak de schilderijen ‘nalezen’! Excl. koffie, thee & lunch

  • € 54,00
  Bekijk meer
 • Collegereeks Wereld Architectuur

  Collegeprogramma: Ziggurat Ur (Irak)Piramiden van Gizeh (Egypte)Maya stad Tikal (Guatamala) en Mont Albán (Mexico)Horyu-ji tempels (Japan)Borobudur (Indonesië)Sankore Djenné Moskee (Timboektoe)Angkor Wat (Cambodja)De Verboden Stad (Beijing)Machu Picchu (Peru)Taj Mahal (India) Bij deze collegereeks is geen syllabus beschikbaar.

  • € 235,00
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.