Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Filmvertoning Werk Ohne Autor

Lezing door kunsthistoricus Peter Wagemakers en filmvertoning Werk Ohne Autor

In samenwerking met Cinemien heeft de Vrije Academie een speciaal filmprogramma samengesteld rondom de nieuwe film Werk Ohne Autor. Voordat u de film gaat bekijken zal kunsthistoricus Peter Wagemakers de film inleiden. Tijdens de lezing hoort u meer over het leven van de beroemde kunstenaar Gerhard Richter, waar de film op is gebaseerd. Richter groeit op in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De verschrikkingen die plaatsvinden onder Hitlers regime, raken ook zijn persoonlijke leven. De combinatie van lezing en film geeft verdieping aan het werk van de kunstenaar en schets een historisch kader waarin het is ontstaan. Schrijf u nu in voor deze bijzondere ervaring!

Over de film Werk Ohne Autor

Werk Ohne Autor is een historisch epos dat ons niet alleen een inkijkje geeft in het Duitsland van de Tweede Wereldoorlog, maar ook de verschillen tussen Oost en West Duitsland blootlegt en daarnaast de ontwikkeling van een kunstenaar laat zien, die gevangen in de tijd en samenleving, zijn eigen weg dient te vinden. Het leven van de kunstenaar Gerhard Richter was een inspiratiebron voor de film.

De regisseur van de film is Florian Henckel von Donnersmarck, bekend van het Oscar-winnende Das Leben der Anderen. In de hoofdrollen: Tom Schilling, Paula Beer en Sebastian Koch.

Programma
Lezing door Vrije Academie docent Peter Wagemakers (1 uur)
Pauze
Filmvertoning (189 minuten)*

*De docent is niet aanwezig bij de filmvertoning dus er is geen moment voor nabespreking.


Incl. lezing door Vrije Academie docent en filmvertoning

Praktische informatie

Shopping cart icon € 34,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

 • Studiedag Nederlands-Indië in kunst en vormgeving rond 1900

  In de periode van symboliek en Nieuwe Kunst halen veel schilders, maar ook vormgevers en architecten, hun inspiratie uit het Oosten. Het onderscheidende van de Nederlandse Art Nouveau is batik, toegepast op leer, perkament, boekbanden en bekledingsstof. 'Mooi Indië' is overal. Het hangt aan de muur in de vorm van machtige landschappen met vulkanen of taferelen van ploeterende boeren achter een karbouw op de sawah. Het ligt in de kast, waar Hollandse 'katoentjes' zijn voorzien van batikpatronen. Het staat in de tuin, omdat Amsterdamse School-architecten Indische daken op paviljoens en tuinhuizen plaatsen. En het komt uit de radio, omdat componisten als Debussy zich laten inspireren door de muziek van gamelanorkesten die ze op wereldtentoonstellingen horen spelen. Excl. entree museum, Museumkaart geldig, excl. lunch

  • € 54,00
  Bekijk meer
 • Lezing Tweehonderd jaar Elgin-Marbles

  The Parthenon Marbles of Elgin Marbles (ca. 447–438 v.Chr.)  is een collectie van Griekse marmeren sculpturen (voornamelijk door Phidias), inscripties en architectonische stukken, die oorspronkelijk onderdeel zijn van de tempel van het Parthenon en andere gebouwen op de Acropolis, Athene. Tussen 1801 en 1812 werd de verzameling in opdracht van Lord Elgin vanuit Griekenland verscheept naar Engeland, waarna het in 1816 werd aangekocht door de Britse overheid en het werd geplaatst in The British Museum. In de negentiende eeuw, de tijd van neoclassicisme en een enorm enthousiasme voor de Griekse oudheid, struikelden archeologen en verzamelaars over elkaar in een meedogenloze jacht op de kunstschatten van de oudheid. De wederwaardigheden rond de Venus van Milo, de Nike van Samothrace en de Aegina-timpaansculpturen lezen als spannende jongensboekverhalen. Later in de eeuw wordt de wedijver voortgezet met de opgraving van Troje, Mycene, Knossos en Athene zelf. Tijdens de lezing schetst Michel Didier een beeld van deze spannende periode en maakt hij de discussie rondom de Elgin Marbles (roof of bescherming?) voor u inzichtelijk.    

  • € 17,50
  Bekijk meer
 • Lezing Erotiek in Pompeji

  In de 18e eeuw werd de Romeinse havenstad Pompeji, slachtoffer van de uitbarsting van de Vesuvius in 79 n. Chr., herontdekt. De archeologische opgravingen legden de stad weer bloot en de vondsten gaven een gedetailleerd beeld van het dagelijks leven in een Romeinse stad. Een opvallend groot aantal van deze kunstvoorwerpen bleek een erotische lading te hebben. Voor de 18e en 19e eeuwse samenleving golden de voorstellingen van extreem grote fallussen of van seksuele gemeenschap als bijzonder ongepast en aanstootgevend. Ze verdwenen dan ook achter slot en grendel in het zogenaamde ‘Gabinetto Segreto' (geheime kabinet) in het museum in Napels. De sluier van geheimzinnigheid die de erotische voorstellingen daarmee kregen, stond echter in schril contrast met de oorspronkelijke betekenis ervan. In de dagelijks leven van Pompeji was erotiek een vanzelfsprekend aspect, en de erotische voorstellingen hadden vaak een rituele of religieuze betekenis.

  • € 29,50
  Bekijk meer
 • Studiedag Van Bosch tot Bruegel

  De studiedag geeft een overzicht van vooral de schilderkunst in de Nederlanden in de 16de eeuw, waarbij ingegaan zal worden op de iconografie en stijl. Wat was de traditie en wat zijn de vernieuwingen, die hun intrede doen? Schilders als Adriaan Isenbrandt en Quinten Massys werken enerzijds nog in de traditie van de Vlaamse Primitieven, maar verrijken deze wel met nieuwe motieven. Hieronymus Bosch doet dat ook, maar dan in zijn geheel eigen beeldtaal. Jan Gossaert, Jan van Scorel en Maerten van Heemskerck trekken naar Rome en introduceren de Renaissance in het Noorden, wat ook aan bod zal komen. Een eeuw, die prachtige en interessante kunst heeft voortgebracht heeft, die ten dele door de Beeldenstorm vergeten is. Bij de tentoonstelling Van Bosch tot Bruegel wordt naast deze studiedag ook een lezing aangeboden én een korte collegereeks.  Bestel het boek zonder verzendkosten Bestel nu ook het gelijknamige boek bij de tentoonstelling Van Bosch tot Breugel. Voor €34,95 te bestellen bij de Vrije Academie. Indien u de studiedag én het boek samen bestelt betaalt u géén verzendkosten. Excl. koffie/thee & lunch

  • € 65,00
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.